dilluns, 11 de gener del 2010

AF: Erik Trinkaus



El doctor Trinkaus (1948) és un dels paleoantropòlegs més reconeguts dins del món dels neandertals. Ha publicat diversos treballs en revistes de molt de pretigi, com ara Natural History i Scientific American, i és professor d'antrolopogia a la Washington University.
En Trinkaus i l'Ian Tattersall són anomenats conjuntament “els dos màxims entesos en anatomia neandertal”, per afegir-hi tot seguit “un diu que hi va haver mescla, l’altre… que no n’hi va haver”.
I ara us preguntareu: qui és qui? Molt fàcil, donaré una pista: en Trinkaus apareix gairebé sempre fotografiat amb cranis que troba excavant, amb tota la il•lusió i constància del món, en unes coves disperses i perdudes per tota l’Europa central i de l’est, mentre que en Tattersall prefereix fer les anàlisis des del laboratori de la seva iunivèrsiti.
Sí, ho heu encertat: en Trinkaus diu que hi va haver interbreeding i que els neandertals van ser absorbits.
Hi ha una pila de fòssils que l’Erik té classificats com a híbrids; alguns d’ells s’han posat en dubte, com per exemple el de Cioclovina 1, però pel que veiem, ell no es rendeix i continuarà amb les excavacions.
Un company de treball habitual seu és Joäo Zilhäo, un antropòleg d'orígen portuguès. La combinació d’aquests noms segur que us sona: el famós Lagar Velho 1, l’híbrid més jove mai trobat: només té 24.500 anys.
El descobriment de Lagar Velho va suposar una moguda de les teories que vagaven en aquells moments (finals dels ’90), però avui en dia LV1 és vist com un sac d’ossos més; en Trinkaus, però, continua ben ferm amb les seves suposicions: és ben bé un híbrid. Com que no s’han fet estudis d’ADN d’en LV1, el professor Trinkaus ho basa tot en la morfologia: en el documental [Neandertal Code, 2008], ell hi va aparèixer parlant de LV1. Parlava en anglès i el vaig entendre més aviat poc, però tal com diuen, una imatge val més que mil paraules: va agafar el fèmur i la tibia de LV1 i els va posar un al costat de l’altre i seguidament va dir (més o menys): “la tíbia de LV1 es molt curta en relació al fèmur, una característica neandertal; si LV1 fos ben bé un humà modern (apuja una mica la tíbia) la diferència de llargada entre un os i l’altre seria aquesta”.
Au, i aquí ens vam quedar.
Aquestes dades més aviat escasses i ambígües i el fet que LV1 només tingués 4 anys al moment de la mort, han fet que els partidaris del Fora d’Àfrica no s’hagin vist obligats a retocar ni un sol postulat de la seva àmpliament acceptada com a vàlida teoria.
Però tal com he dit, en Trinkaus n’està convençut, que els neander van desaparèixer per absorció, i que els híbrids són autèntics. Ja veurem com acabarà tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada