dimarts, 12 de gener del 2010

AF: John Hawks



John Hawks és un famosíssim antropòleg de la Wisconsin University (però es va llicenciar a la de Michigan, com en M.Wolpoff). Té un blog interessantíssim amb tot d’aspectes relacionats amb l’evolució humana (com era d’esperar) i que visito cada dos per tres (com era d’esperar, també).

Una cosa a destacar del doctor Hawks és que va ser deixeble d’en Wolpoff, amb qui comparteix importants punts de vista; a diferència d’en Milford, però, el seu deixeble no manté una postura tan…divergent respecte la resta sobre l’orígen de l’espècie humana i l’extinció dels neandertals, sinó que es basa sobretot en les dades de què disposem, tant a nivell morfològic com molecular; tot i així, cal dir que és totalment contrari a la idea de la substitució completa dels neander, i que els considera uns individus totalment humans.

Va aparèixer en un documental en francès (“Neandertal Code”, 2008), fent uns quants comentaris sobre les últimes breaking news neandertals.

Com que quan va sortir parlava en anglès (que no entenc massa) i a sobre el narrador ho anava traduint en francès (que tampoc no entenc gaire), el resultat va ser que em vaig quedar més amb la phronunggciation que amb el contingut: híumäns…neandätòòòòlllss… l’òm modeggnn…

Per sort gràcies a la informació del seu blog i a les imatges del vídeo, he pogut ajuntar les peces d’aquest trencaclosques lingüístic: en Hawks està molt interessat en un gen de la microcefalina que intervé en la mida del cervell, i que es veu que podria ser introgressed, o dit amb unes altres paraules, que ens el van passar els neandertals o algun altre homínid en una ocasió molt estranya, i que des de llavors el gen ha anat augmentant en freqüència a Europa i Àsia, però no a l’Àfrica. Tot i així, els de la central d’ADN nuclear amb seu a Leipzig ja han dit que no n’han trobat cap evidència. Però ell és tossut com una mula, i n’està convençut que hi va haver interbreeding, ja sigui poc o molt.

Hawks és un expert tractant articles de ‘mala’ ciència, als quals respon ferotgement: “Cannibally devoured: neandertals or science writers?”, era la resposta a un article sensacionalista que basant-se en… proves? ens volia fer creure que els neandertals van ser assassinats a sang freda, i posteriorment rostits a l’ast i devorats en un gran banquet pels Homo cannibalus cannibalus .

Per acabar amb el dr. Hawks, he trobat aquesta frase a “Myths about Neandertals” (molt recomanable de llegir), tan seva, que veig necessari remarcar-la: “La veritat és que interaccionem amb la diversitat humana cada dia; fossin quines fossin les capacitats cognitives dels neandertals, n’estic gairebé segur que hi ha molta gent al voltant nostre amb aquestes mateixes capacitats”.

Per si a algú li interessa, és el meu antropòleg preferit (L).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada