dijous, 28 de gener del 2010

Els neandertals ens van abandonar abans



Un altre article procendent de la Universitat de Bristol, endevineu qui n'és l'autor? Ho heu encertat: Joäo Zilhäo. Amb aquest, ja en són tres, els articles publicats en menys d'un mes sobre neandertals, de la qual cosa se'n dedueix que està treballant a jornada completa per revelar quin va ser el destí dels últims neandertals.

Aquest estudi té com a protagonistes uns neandertals trobats al sud de Portugal, categoritzats com a "els últims o penúltims", i que han estat datats en 37.000 anys --9.000 anys més del que seria d'esperar--.
Segons Zilhäo, aquesta seria la data aproximada de mort "oficial" de tota l'espècie, però afegeix que un petit grupet va sobreviure 5.000 anys més a l'extrem sud de la península ibèrica.

Zilhäo atribueix aquests 5.000 anys més de supervivència principalment al clima, que es va tornar més benigne, i al retard dels humans moderns en colonitzar el sud de la península, per raons encara desconegudes, però que ell ha especulat que deuen estar relacionades amb "l'escalfament global, que hauria incrementat l'àrea boscosa, fet que hagués dificultat l'avanç dels caçadors moderns".

Sigui com sigui, aquests neandertals van acabar la seva existència fa 28.000 anys; Zilhäo creu que "hi va haver de tot", tant baralles com aliances, fins que finalment els neander van ser absorbits.

Fonts:
1-http://news.scotsman.com/science/New-date-for-the-death.6016172.jp
2-João Zilhão, Simon J. M. Davis, Cidália Duarte, António Soares, Peter Steier, Eva Wild. Pego do Diabo (Loures, Portugal): Dating the Emergence of Anatomical Modernity in Westernmost Eurasia. PLoS ONE, 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada