dilluns, 4 de gener del 2010

NF: Gibraltar


Nom oficial: Gibraltar 1
Sexe: probablement femení
Edat biològica: desconeguda, adult.
Edat actual: > 50.000 anys.
Capacitat craniana: 1625 cc
Descobert per: desconegut.
Any i lloc de descobriment: Forbes Quarry, Gibraltar, 1848

La dona de Gibraltar va ser el segon neandertal en ser trobat, però no va ser reconeguda com a tal fins unes quantes dècades més tard, gràcies al descobriment de Neandertal 1, trobat a la vall de Neander. Per això avui els neandertals són anomenats Homo neanderthalensis i no pas Homo gibraltarensis/calpensis.
Gibraltar 1 (G1) va ser trobat per uns militars que rondaven per les coves gibraltarenques cap a finals de l’any 1848.
La primera reacció davant del crani de G1 va ser de sorpresa, perquè no se sabia si era un simi o un humà. Seguidament, i a mesura que van anar apareixent cranis similars, els arqueòlegs i anatomistes van haver de donar una explicació davant la humanitat. Com que en aquell temps el mètode científic encara no es posava gaire en pràctica, van començar a sorgir teories del no-res basades sobretot en la por i els traumes infantils amagats dins les closques dels antropòlegs més que no pas en l’estudi detallat dels esquelets.
Entre les múltiples i més vistes que l’anar a peu explicacions d’homes-simi, homes-llop i homes-ogre, n’hi havia algunes de curioses, com per exemple, la que especulava que els neandertals eren un grup de malalts, que patien una malaltia que els deformava de dalt a baix, pobrissons.
Pocs anys més tard, finalment van ser reconeguts com una espècie a part, si bé encara s’havien de polir alguns aspectes, perquè la visió d’homes-mico ha perdurat fins als nostres dies.
Després dels disbarats i les cares d’impressió que les grosses òrbites oculars de G1 van haver de contemplar, el crani d’aquesta dona neandertal va ser desat en un lloc segur i del qual no en pot sortir si no és per investigacions i documentals de molt de prestigi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada