dilluns, 4 de gener del 2010

NF: Kebara 2



Nom oficial: Kebara 2
Sexe: Home
Edat biològica: 25-35 anys
Edat actual: 60.000 anys
Alçada: 170 cm
Capacitat craniana: En falta el crani.
Descobert per: Desconegut.
Any i lloc de descobriment: Cova Kebara, Israel, 1982.

Kebara 2 (Kb), un neandertal israelià, destaca perquè és el neandertal més complet mai trobat; això no vol dir que no li faltin peces: com podeu veure a la imatge, del crani només se’n conserva la mandíbula inferior.
El bon estat de l’esquelet ha ajudat al famós antropòleg Gary Sawyer a completar l’obra que l’ha fet saltar a la fama: la construcció del Neanderthal Frankenstein.
A més a més, una peça petita, però molt important que ha aportat Kb ha sigut l’hioides, un os relacionat amb la parla, i OH, casualitat! És gairebé identic a qualsevol hioides de qualsevol modern; això vol dir que segurament... podia parlar!! En un documental de la BBC s’explica tot més detalladament, a partir de la seva reconstrucció. Segons el que va explicar una professora molt famosa de música que hi va sortir, Kb tenia la veu de pito i a més a més, produïa uns sons molt forts; en unes altres paraules, Kb seria el despertador ideal per aquells dormilegues que s’han de llevar a les 7 del matí.
Aquestes característiques juntament amb la dentadura ben blanca i tan ben posada i la seva complexitat esquelètica n’han fet un individu tant entranyable, que s’ha guanyat un àlies que vaig descobrir fa poc: Moshe.
Encara no he pogut esbrinar de què va morir en Moshe. No m’agradaria pensar que la seva veu hi va tenir alguna cosa a veure…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada