dilluns, 4 de gener del 2010

NF: Shanidar 1



Nom oficial: Shanidar 1
Sexe: Home
Edat biològica: 45 anys.
Edat actual: 45.000 anys
Capacitat craniana: 1600 cc
Descobert per: Ralph Solecki
Any i lloc de descobriment: Cova Shanidar, Iraq, 1957.

Les dents de Shanidar (SH) àlies “Nandy” són la representació exacta de les dents més horrososes, gastades i fastigoses que us hagin pogut passar mai pel cap.
A més a més, SH va rebre una pallissa brutal o es va clavar una bona castanya abans de morir, perquè es va quedar cec d’un ull i li van haver d’amputar el braç dret. Per si no fos poc també li va quedar malmesa la cama dreta i tenia l’omòplat dret atrofiat (ja està, no?).
Parlant d’amputacions, el cas de SH ha servit per reafirmar la postura dels qui consideren els neandertals uns individus completament humans ja que les ferides mortals que presentava SH i el fet que no morís poc després, implica que els del seu clan el van curar amb remeis casolans, encara desconeguts, però que se suposa que eren herbetes medicinals, i que el van alimentar i tenir-ne cura fins el dia de la seva mort.

Com que es va quedar manco, probablement les dents li van fer de mà, i també de tenalles per aguantar les pells per fer vestits (que dura que era la vida en aquells temps…).
Malgrat la càrrega que devia suposar pels altres membres del clan degut a la seva incapacitat, aquests se l’estimaven molt, perquè li van fer una cerimònia d’enterrament amb tots els ets i uts: em refereixo a les restes de flors trobades al lloc on jeia en posició fetal: pels partidaris dels neandertals humans eren senyal d’algun ritual; pels partidaris dels neandertals subhumans, les flors trobades a la tomba van ser portades pels antropòlegs quan van entrar a la cova, sense voler (quins c…..).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada