dimecres, 17 de febrer del 2010

Capellades: El dormitori neandertal

Els dedicats i reconeguts arqueòlegs de Capellades no aixequen el cap del terra d'aquella cova des de fa més de 100 anys per tal de poder conèixer la resposta d'algunes preguntes relacionades amb els seus habitants. Cada dos per tres surten als diaris explicant alguna troballa, participant en alguna entrevista, fotografies d'aficionats, etc. Aquesta vegada l'equip s'ha pronunciat per donar a conèixer detalls del que seria un "dormitori" neandertal.

Tota l'explicació ben detallada la trobareu al web de l'IPHES, que val la pena d'anar visitant dia sí, dia també, com el blog d'en Hawks.
Els arqueòlegs han descobert que els neandertals distribuïen els espais de la cova d'una manera semblant a la de cultures humanes primitives (?), i que ja tenien un espai per cada cosa: menjador, sala d'estar, dormitori, etc. Només els faltava el WC, i no exagero.
Als neandertals no els feia pas cap angúnia dormir ben juntets, perquè al dormitori, es veu que hi cabien almenys 6-8 individus. Eren ben intel·ligents, amb el fred que feia.
Els investigadors també han explicat que han trobat "dues maneres diferents de fer foc", que varien entre el dormitori i la sala d'estar.

Llit?


Els arqueòlegs també han trobat una empremta de fusta a l'habitació de dormir: "Potser és una resta que pertanyia a una arquitectura orgànica de la zona de dormir i descansar. És a dir, un element d'una construcció, que es va fossilitzar en estar sota una gotera de l'abric". El que és segur és que no dormien damunt les pedres; n'estic convençuda que tenien els seus coixinets i mantes.

Fer una queixalada a mitjanit:

S'han trobat restes de menjar dins del dormitori, la qual cosa fa pensar que quan se n'anaven a dormir, s'emportaven una mica de menjar per si els roncaven els budells.
Tot plegat reforça la hipòtesi de l'equip de Capellades, que postula que els neandertals tenien un comportament social molt complex i semblant al dels moderns. Aquesta hipòtesi ja es deu haver reforçat unes quantes desenes de vegades, però es veu que mai no n'hi ha prou.



Fonts:
http://blocs.tinet.cat/blog/el-bloc-de-les-activitats-de-liphes/category/90/recerca/2010/02/16/els-neandertals-de-l-abric-roman-fa-uns-55.000-anys-ja-tenien-un-espai-d-s-nic-com-a-dormitori-i-de-descans

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada