dilluns, 22 de març del 2010

AF: Katerina Harvati

La dra. Harvati (Atenes, 1970), potser no és gaire coneguda dins del món de la paleontrologia, però sens dubte és un dels antropòlegs amb faldilla que més articles relacionats amb els neandertals ha publicat.


Ha aparegut al famós documental Neandertal Code, del 2008, juntament amb en Hawks i en Tattersall. Tot i ser perceptiblement més jove que els seus col·legues, els seus coneixements neandertalians semblen força amplis.
Un dels articles més famosos publicats va ser un, que perquè ens entenguem, el títol era "3D graphs show neanderthals aren't human". De fet aquesta és la versió del títol periodicitzada, però és un resum força informatiu. Ella i els seus companys van comparar els cranis de neandertals amb els d'altres humans moderns, i també de ximpanzés. Les conclusions van ser que les diferències que hi ha entre els cranis dels moderns i dels neandertals són més grans que les trobades entre dues subespècies de ximpanzé, i que per tant, devien ser espècies separades.
Aquest article va ser contestat per en Hawks, el qual el va contradir, argumentant que és ben difícil establir què és una espècie separada d'una altra només tenint en compte la morfologia del crani, i posant com a exemple diferents espècies de primats. I fins i tot el nostre Wolpoff hi va fer un comentari, que perquè ens entenguem, dóna a entendre que els resultats de l'estudi de la Harvati es poden interpretar de moltes maneres. Mentre ella veia el vas mig buit, el nostre estimat Milford el va veure mig ple, i va deixar anar que "compareu-los el crani i veureu que les diferències entre neandertals i moderns no són pas gaire més grans que les que hi ha entre dues subespècies de ximpanzé".
Harvati també va contestar un estudi d'en Trinkaus sobre un dels seus híbrids més famosos, Cioclovina 1, qüestionant les seves arrels neandertalianes: per ella, era un modern ben modern. En Trinkaus, fos per bé o per mal, no va dir ni piu.
Resumint: la dra. Harvati té força clar que els neandertals eren espècies totalment separades. Però això no vol dir que els consideri mig micos, com la majoria tendeixen a fer, sinó que a NT Code, va explicar que la mida estranya del crani dels neandertals, que havia fet creure a molts que devien ser "curtets", no té perquè ser un indicador de les capacitats intel·lectuals dels nostres protagonistes, i que per tant aquestes interpretacions podrien ser errònies.
Tot això i més ens revelen l'esprit de Katerina Harvati: és una dona amb molta empenta i dedicada de ple al seu objecte d'estudi, que segur que farà obrir grans debats sobre els neandertals i l'evolució humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada