dimecres, 24 de març del 2010

Els neandertals no eren pas baixos!


Si algú ens demanés que descrivíssim els neandertals, la primera cosa que ens vindria al cap seria segurament la seva força. Després potser anomenaríem el bony occipital, la falta de barbeta o el front curt. Però el que acabaríem anomenant tard o d'hora seria la seva escassa alçada.
Aquesta és una concepció molt generalitzada dels neandertals, perquè sempre que els representen davant dels moderns, se'ns diu que "nosaltres" fem de mitjana uns 175 cm i el neandertal mitjà en feia uns 166 o menys. Eren, per tant "una mica més baixets". Fins i tot hi ha gent que creu que una xifra per sobre els 160 cm està maquillada, i que els neandertals eren realment l'expressió del nanisme, fent al voltant de 150 cm els homes i menys de 140 les dones. A l'obra de l'Auel, recordo que l'autora va donar uns escassos 136 cm a una dona neandertal, en Sawyer, un pèl més generós, va descriure el màxim exponent de bellesa masculina neandertal amb uns 170 cm, i en un test d'internet per determinar la possibilitat de tenir avantpassats neandertals, ser un home i fer uns 150 cm n'augmentava les possibilitats exponencialment.
És cert, que eren tant baixets? Fins fa poc, es pensava que si. Que els moderns devíem tenir uns gens per ser una miqueta més alts que ells. Però si analitzem una mica més a fons la qüestió, veurem que l'escassa alçada dels neandertals no s'aguanta per enlloc.
En primer lloc, l'alçada d'una població no és pas una cosa estàtica, ni molt menys. I sinó, compareu la mitjana de l'alçada europea de fa 100 anys amb la d'ara. Oi que hi ha uns 10 cm de diferència? Efectivament, perquè no fa pas masses segles l'alçada mitjana de l'home europeu era d'uns 168 cm, i ara ha pujat fins a 177. El mateix per les dones, que al segle XXI fan uns 164 cm i al XIX no arribaven a l'1,60.

Les alçades dels europeus moderns "antics", és a dir, del paleolític, tampoc no era pas massa alta. Els antropòlegs coincideixen en què els primers moderns en arribar eren relativament alts, perquè estaven adaptats als climes tropicals, però aquesta alçada es va anar reduïnt fins arribar a ser d'uns 167 cm en els homes i 155 en les dones durant bona part del paleolític i neolític. Baixets, eh?
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_height#Average_height_around_the_world
Però deixem Europa i mirem altres parts del món. Si mirem l'alçada dels pobles que viuen en ambients freds, com ara els esquimals, veurem que la seva alçada és molt semblant per no dir idèntica a la dels neandertals. En canvi, l'alçada dels Massai és molt més elevada (182 cm), i els pigmeus (145 cm) ja serien força més baixos que el neandertal estàndard.
Que l'alçada dels neandertals i la de la gent moderna adaptada al fred siguin pràcticament idèntiques no sorprèn gens. Però hi ha gent que no viu en climes freds i té una alçada ben neandertal: bona part dels asiàtics, africans, i sud-americans són uns quants centímetres més baixos que la mitjana europea. Això tampoc no vol dir que els europeus tinguin gens que els facin ser més alts, perquè en els darrers anys s'està detectant un increment de l'alçada en aquestes poblacions, degut a canvis profunds i occidentalitzats en l'estil de vida (alimentació, vacunes, higiene...) que deuen afavorir l'increment d'alçada, com ja va passar a Europa.
L'estudi dels esquelets neandertals posa de manifest que els homes neandertals feien entre 164 i 168 cm d'alçada en promig, i les dones es movien a l'entorn dels 154 cm. La pregunta és: quina alçada farien els neandertals si visquéssin en les mateixes condicions que els europeus d'ara? Continuarien amb aquelles alçades o augmentarien fins ser com nosaltres? Jo em decanto per la segona, veient la variació brutal d'alçades ha experimentat la humanitat en els últims dos segles.
Llavors, si aquesta suposició no té cap fonament seriós, per què es continuen classificant com a baixos, els neandertals? I per què sempre es comparen en alçada amb els europeus moderns, que són uns 10 cm més alts en promig?
La resposta és que no en tinc ni idea. Crec que els antropòlegs amb prejudicis van voler trobar diferències "d'espècie" i la diferència d'alçada-sempre a favor dels sàpiens, és clar- en va ser una. La comparació amb els europeus moderns tampoc no té cap sentit, perquè la dieta que fem ara i la dels neandertals eren ben diferents, i la genètica (estudi d'en Green, si no recordo malament) ha pogut comprovar, per desgràcia meva, que de tots els grups humans, els europeus som els més allunyats dels neandertals.
Per sort, aquesta creència sense fonament està canviant, i si visiteu cap pàgina actualitzada sobre neandertals, veureu que els classifiquen com d'"alçada normal".

El proper tema interessant d'investigar és la força brutal dels neandertals, característica ben seva, tant seva que els neandertals, sense força, ja no serien neandertals, i un modern molt forçut podria arribar a ser considerat mig neandertal. L'Arsuaga i d'altres ens els descriuen com el màxim representat del culturisme, amb un físic semblant al de l'Arnie en els seus millors anys, o millor. Una notícia de fa poc ens explicava que "una dona neandertal podria tombar l'Arnie", que ja és dir, si els músculs no són de palla. Hi ha autors, però, que ho posen en dubte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada