dimecres, 10 de març del 2010

Érase una vez el hombre - El hombre de Neandertal

Gran episodi d'una gran sèrie educativa per la canalla. Per si encara no sabeu de què us estic parlant, us en donaré una pista:

Es tracta ni més ni menys que d'aquell avi de barba blanca quilomètrica que ens explicava els misteris de la vida. El record que en tinc, però, no és el d'un vellet vivint aventures i tragèdies amb els neandertals, sinó més aviat recorrent les artèries, circuits neuronals i cavitats del cos humà.
Va ser tota una sorpresa veure'l aparèixer en un documental vivint entre neanders i enfrontant la neu i el fred que feia. Una sorpresa força agradable; el documental, dirigit a un públic infantil, tracta tots i cada un dels aspectes de la vida neandertal: els seus orígens, la producció de foc, de vestits, d'eines per tallar la carn i també per caçar animals, l'obtenció de menjar i de parella, els enfrontaments amb altres grups pels territoris de caça, els rituals al voltant del foc, i fins i tot l'aparició del primer calendari lunar (en forma de flauta!), i finalment, la temuda i inevitable extinció.

Molt distret i recomanable pels nens i no tant nens, perquè com ja sabeu molt bé, aprendre coses sobre els neandertals sempre és util i interessant, i la manera en què s'explica en aquest episodi, és ben realista i, en contra de la moda dels 80', mostra ben pocs prejudicis; tot això, és clar, tenint en compte la curta edat del públic potencial, parlant generalment, perquè sempre hi ha excepcions: aquí mateix en tenim una i ben grossa, d'excepció, que s'ha mirat el documental una desena de vegades, en espanyol i italià, (C'era una volta l'uomo), i que està disposada a tornar-ho a fer tant bon punt trobi el CD que té perdut des de fa qui sap quant de temps, perquè és una mica desendreçada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada