divendres, 12 de març del 2010

[Extinció] La Cova Gran em fa plorar

AAAHHGG és tardíssim, però acabo de trobar aquesta notícia SEN-SA-CIO-NAL, i no em puc esperar fins demà a comentar-la.

Es tracta d'un estudi realitzat a la Cova Gran (Lleida), per part d'investigadors de la UAB i d'una universitat "College" de Londres. El punt d'estudi tracta sobre l'extinció dels neandertals i la seva suposada substitució per part dels moderns de fa entre 30.000 i 40.000 anys. Els resultats són tant interessants com desoladors:

-Dins la cova hi ha dos estrats ben diferenciats, un que es creu que representa l'ocupació dels moderns de la cova, i l'altre, la dels neandertals. Aquests estrats, demostren, segons els autors, que "no es van trobar, i van ocupar la cova en temps diferents".
-Els estrats mostren materials ben diferenciats i associats, respectivament, a neandertals i moderns. Així, a l'estrat dels moderns s'hi ha trobat petxines i altres guarniments, ben característics de la seva cultura, i alhora diferents de la dels neandertals. Pels autors, això demostra resumidament que "els dos grups tenien comportaments ben diferenciats i diferents maneren d'entendre l'entorn". O sigui, que eren "diferents".
-El carboni 14, una merdeta per datar. Parlant clar. Diuen que les dates no són 100% segures i que caldrà buscar un altre mètode per entendre què va passar durant el periode en què els neandertals van desaparèixer del mapa i els moderns van entrar en escena.
-L'estatus de la península ibèrica, categoritzada sovint com a "l'últim refugi on van sobreviure els neandertals i on més llarga devia ser la coexistència amb els neandertals", ha estat posat en dubte. No se sap si les dues espècies es van trobar i van coexistir. Aquest estudi apunta en la direcció del "NO".

Aquest estudi m'ha entristit. Com més s'investiga, més dubtes sorgeixen i més ens n'adonem de la nostra ignorància pel que fa als neandertals i la seva extinció. Quin desastre. Arribarem a saber mai com eren i què els va passar?

Més informació:
http://www.ca.globaltalentfcri.com/articles/2811/Quan-van-arribar-els-primers-homes-moderns-a-la-Peninsula-Iberica.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada