divendres, 12 de març del 2010

Ian Tattersall

No podia passar ni un sol dia més sense dedicar un post al segon antropòleg (en Trinkaus diuen que és el primer) més famós dedicat de ple a l'estudi dels nostres protagonistes: Ian Tattersall.

El doctor Tattersall treballa al Museu d'Història Natural de Nova York, i ha escrit una pila de llibres sobre la temàtica més interessant del món.
El dr. T (simplifiquem una mica el nom, d’acord?) sembla tenir les idees força clares pel que es refereix a l’evolució humana, o el que és el mateix: és un foradafricanista (FdA). Els defensors d’aquesta teoria es caracteritzen per explicar els seus postulats amb una tranquil•litat i seguretat que contrasten enormement amb la inseguretat i submissió dels seus rivals multirregionalistes.
El dr. T, cada vegada que té un crani de neandertal a les mans, aplica els seus coneixements científics, basats en aquesta supa’ teoria, que per cert, ja ha estat acceptada per defecte per gairebé tothom, i que en resumiré els postulats en una frase:
Els humans van aparèixer de cop a l’Àfrica fa 200000 anys i en fa uns 70000
van començar a expandir-se per tot el globus, exterminant volent o sense voler les altres espècies d’homínids,molt menys evolucionades a nivell cognitiu i ara som els amos del planeta perque som els mes llestos els mes macos i els millors.
No, no us espanteu, que el doctor Tattersall té fama de ser bon jan, i no és pas el desorientat mental que s’hauria d’esperar en llegir la frase de més amunt.
Tot i així, no es pot ser un FdA sense deixar anar alguna parida de tant en tant, de la mateixa manera que no es pot estar tota la vida conduint amb 4 cubates de més sense tenir tard o d’hora un accident:
Als neandertals els faltaven les connexions mentals necessàries per arribar tenir una ment moderna”.
Això ho vaig trobar fent recerca per internet, i la pregunta que em vaig fer en aquell moment va ser: d’on ha tret que als neandertals els faltaven connexions, si el cervell no es fossilitza, ni, encara menys, ha passat mai cap test d’intel•ligència a un neandertal de carn i ossos??
Crec que el devien agafar en un mal moment, perquè ell suposo que es basa, sempre que pot, en coses tangibles, a l’hora d’extreure conclusions, com per exemple les eines que s’han trobat a les excavacions i de les quals en dedueix que “les habilitats dels neandertals, tot i que sorprenents, eren molt estereotipades; gairebé mai no innovaven”.
Les noves troballes posen en dubte tant allò de les connexions mentals com això que mai no innovaven; però per més expert que siguis en neandertals, les dades escasses combinades amb el Fora d'Àfrica poden fer dir coses increïbles, no ho dubteu.

Deixant de banda aquest mal gust a la boca que poden causar aquest parell de sentències a algun neandertalòfil com jo, val la pena sentir-lo parlar als documentals, on hi surt ben sovint, que per alguna cosa és el "segon" entès del planeta en neanders.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada