dimarts, 13 d’abril del 2010

20 mites

Petitíssim recull de mites que la gent tendeix a creure i a assumir sobre els neandertals sense passar-ho abans pels centres de processament superior del cervell. Tots i cada un dels blocaires neandertalòfils que he vist, n'han fet una llista per facilitar les coses a aquests parents nostres tant interessants, i jo no en vull pas ser l'excepció:

1- Els neandertals eren molt bruts i tenien les dents de color verd de no rentar-se-les mai.
FALS! Es va trobar un escuradents al costat d'unes restes neandertals, en ple paleolític mitjà, cosa que indica que el seu propietari en feia ús. L'aparició del primer raspall de dents és força posterior, que jo sàpiga.

2- Eren caníbals.
Tant com nosaltres. En general no, s'alimentaven de fruits, altres animals... excepte en ocasions molt especials; el seu canibalisme sembla ser que era més aviat cultural. Hi ha grups humans que també el practiquen, el canibalisme, i no cal anar pas al mig de la selva amazònica; al llibre Una humanitat extingida se'n cita un cas que va passar a Alemanya, no fa pas massa temps.

3- Les dones neandertals tenien els pits molt grossos.
No n'hi ha cap evidència. N'hi devia haver amb els pits grossos i amb els pits ben esquifits. Això dels pits grossos només és una projecció dels desigs reprimits de certs guionistes.

4- Eren tant peluts com un ós.
Més o menys com els europeus d'avui en dia. No hi ha res que faci pensar que ho fóssin més o menys, tenien uns abrics de pell més bons que els nostres, no els necessitaven per res, els pèls.

5-Menjaven carn crua.
Com nosaltres. Sempre que podem ens la mengem cuita, perquè es fa més digerible, però moltes vegades també mengem coses crues: pernil dolç, fuet, botifarra, etc, i ben bones que són.

6-Parlaven més a poc a poc.
Gran mite extret de la guerre du feu, sense cap fonament sòlid. Que jo sàpiga tots els grups humans parlen més o menys a la mateixa velocitat, ara bé, caldria tenir un neandertal de carn i ossos per poder comprovar-ho.

7- Caminaven una mica geperuts, és clar, si es troben entremig de l'home i el simi...
FALS! Caminaven exactament com nosaltres, i sinó, pregunteu-li a en Trinkaus, el primer expert del món en neandertals que els va estudiar els peus amb serietat.

8- L'ADN ha demostrat que no hi tenim res a veure.
FALS! Precisament l'ADN ens informa que som entre un 99,5 i 99,9 idèntics a ells, o sigui que parlant en termes generals, tant els uns com els altres som una colla de neandertals (ai quina il·lusió).

9-En tot cas, l'ADN ens indica que som espècies diferents, i els híbrids serien estèrils.
FALS! L'ADN no pot determinar on acaba i on comença una espècie -paraules del propi Lalueza- i molt menys predir si la descendència seria fèrtil o no.

10- El seu cervell devia tenir una forma estranya.
No és cert. En un documental de la BBC se'ls reconstrueix el cervell, i l'expert diu que "era molt semblant al nostre, però un 20% més gros".

11-Eren violents, es barallaven constantment.
Pel que sembla, molt menys que nosaltres. De neandertals trobats amb ferides provocades per atacs d'un altre, només en sé dos: Saint Cesáire 1, que va rebre un trau al cap, però que gràcies als ajuts del seu clan la ferida va cicatritzar, i Shanidar 3, aquest es creu que va ser atacat, no per un altre neandertal, sinó per un sàpiens.

12- La majoria eren vells malalts.
Malalts no ho sé, però de persones d'edat avançada no n'hi havia gaires en comparació amb les societats modernes; això els podria haver posat en desavantge, perquè els avis són els qui més coneixements i experiència de l'entorn tenen.

13- Ho feien pel darrera.
L'Arsuaga va estudiar la pelvis d'un Homo heidy (els avantpassats dels neander) i va arribar a la conclusió que "ja s'aparellaven pel davant", o sigui, que estarien força més avançats en l'art kamasutrenc que molts moderns del segle passat, que tendien a fer-ho pel darrere.

14- Les dones havien de tenir un canal del part més ample que les modernes, perquè els neandertals tots sabem que tenien la closca força grossa.
Fals. El canal de part de les dones neandertals era tant ample o estret com el canal de part de qualsevol dona actual.

15- Només sabien fer aquelles puntes de llança tant lletges. Les coses maques, com ara collarets, les robaven o les copiaven.
Fals! Encara que els detalls artístics siguin més aviat escassos, s'està trobant evidència que també tenien els seus penjolls i objectes de decoració personal, que utilitzaven per quedar més macos. I també cal recordar que els sàpiens no van començar a fer collarets amb pedretes de força compulsiva ni pintades a les parets fins fa només 40.000 anys.

16- Són els europeus per excel·lència. No hi ha ningú més europeu que ells.
No és ben bé cert. No es coneix amb seguretat quin és el seu orígen exacte, però les restes més antigues han estat trobades a la península ibèrica, i s'ha arribat a pensar que podrien haver passat del continent africà a l'europeu des de l'estret de Gibraltar. En qualsevol cas, els seus avantpassats hipotètics (heidy) sembla ser que provenien d'Àfrica.

17- Eren molt forçuts. Podrien arribar a agafar un home, aixecar-lo i llençar-lo pel damunt del seu cap uns 4-5 metres lluny.
En Hawks no s'ho creu, ni jo tampoc. A "facts about neanderthals" hi explica que l'equiparació dels neandertals amb un d'aquells tiradors de la pilota d'acer dels jocs olímpics no té sentit: aquests homes tant increïblement forts probablement tenen una combinació de gens molt específica i estranya, i per tant és molt improbable que els neandertals fóssin tant forçuts com ells.

18- Eren masclistes.
Pel que sembla, tant homes com dones feien feines semblants, no hi ha una divisió clara del treball per sexes, com s'observa en la majoria de societats modernes. Les dones tant podien caçar mamuts com quedar-se a casa alletant el petit.

19- Un neandertal al metro cridaria l'atenció.
No ho crec pas. Hi ha moltes coses al metro que criden l'atenció: pidolaires, disfresses de pallasso, turistes rosses ensenyant les cuixes, ciclistes, cantants, guàrdies amb gossos llop... jo crec que un neandertal podria passar perfectament desapercebut.

20- No s'integrarien mai a la nostra societat.
A la nostra societat s'hi integra gent amb capacitats intel·lectuals, cultures, vides, experiències, llocs de naixement, molt diversos. Per què els neandertals no? Per estar-ne segurs, caldria fer-ne la prova amb uns quants clons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada