dimarts, 27 d’abril del 2010

Extinció: en què quedem?

Moltes i molt diverses explicacions s'han arribat a formular per explicar la desaparació sobtada dels neandertals en el registre fòssil, i que va tenir lloc fa almenys 30.000 anys. Ara per ara la més acceptada és la que creu que no va ser un sol factor, sinó uns quants, els que van portar a la mort els neandertals. Però quina credibilitat tenen aquests factors? Han estat realment comprovats mitjançant models teòrics realistes, o només són especulacions de revistes pseudocientífiques?

Escala de valoració de credibilitat:
* : Així és com NO va passar.
**: pfff... deixa moltes incògnites.
***: Pot ser. Com gairebé tot en aquesta vida.
**** Possible. Sembla raonable, almenys. Però de moment no la podem comprovar.
*****: Molt plausible. De ben segur que hi va tenir alguna cosa a veure.

-Fred: *** És la clàssica. Que hi va haver un període de fred molt intens que ho va matar tot. Una glaciació sobtada, imprevista. És una explicació que ja he vist a uns quants documentals, com ara el de la BBC. Ara bé, els neandertals no hi estaven adaptats, al fred? Com és possible que els moderns, provinents de climes tropicals, ho resistissin, i ells no?
Els experts diuen que aquesta glaciació ho va matar tot, fins i tot els animals que els neander caçaven. O sigui, que es van quedar sense menjar i...la resta, ja la sabem.
-Calor: * La vaig veure en un estudi publicat l'estiu de fa almenys dos anys. Recordo que tot just després va aparèixer la hipòtesi del fred -vam passar del fred a la calor intensa en un parell de setmanes-. Aquesta hipòtesi ve a dir que el clima més benigne va condicionar l'existència dels neandertals, precisament perquè ells estaven adaptats al fred.

-Disminució dràstica de la natalitat: ***** Està clar que tard o d'hora els neandertals van patir una reducció poblacional que els va dur a l'extinció. Fos el que fos, és probable que els grups de neandertals quedéssin aïllats els uns dels altres. Això vol dir que a l'hora de reproduir-se, i com que segurament el tabú de l'incest no existia, escollirien una persona del mateix clan, ja sigui germà, pare, fill o avi. Això podria haver estat perjudicial per l'aparició de mutacions malignes, que van ser "detectades" en el desxiframent de l'ADNmt. Aquest ADNmt precisament també, ens indica que la població neandertal era molt reduïda -menys de 7000 individus totals- per tant tenien molt poca variabilitat genètica -i per tant, menys probabilitats de resistir als canvis de l'entorn.
-Exclusió competitiva: **** Interessant hipòtesi plantejada per un estudi que va aparèixer no fa pas massa més d'un any i rebuda molt acollidorament pels braços d'en Hawks. Resumint-ho, els neandertals es van extingir perquè els moderns quan van arribar del continent africà, els van prendre els terrenys de caça sense demanar permís, els en van expulsar i els neander, sense preses per caçar ni recursos en definitiva, es van acabar extingint. Tots sabem com en podem arribar a ser, d'egoistes.
-Interbreeding: *** Els neandertals es van extingir perquè van ser absorbits per una població molt major en nombre. Jo no m'acabo de creure que això en provoqui l'extinció. Per què s'haurien d'haver extingit tots, els neandertals, i no haver-ne quedat alguns grups? I com sabem que els moderns formaven una població molt major en nombre? Encara que l'absorption fos possible, jo no crec que això en pugui explicar totalment l'extinció.
-Pesta negra: *** Quan dues poblacions humanes han estat aïllades durant molt de temps, és frequent la transmisió de malalties que poden provocar mortalitats molt elevades. Un exemple ben clar d'això seria la gran mortalitat d'indígenes americans com a conseqüència de malalties portades pels europeus i a les quals no n'eren immunes. El problema és que no ho podem comprovar de cap manera, ni tampoc és segur que s'extingís tota la població neandertal.

-Fum de les coves: * Els nenadertals vivien en coves, i allà mateix hi feien foc. Alguns autors amb molta imaginació van arribar a postular que els neandertals van morir asfixiats pel fum, literalment. Però són estúpids o només ho fan veure? Com volen que tots els neandertals es morissin d'aquesta manera? Creieu que es quedarien allà palplantats mentre s'anaven ofegant? Siusplau, siguem seriosos!
-Incapacitat. ** Els neandertals eren incapaços, per tot. Per adaptar-se a canvis climàtics, per fabricar noves eines, per variar la dieta, per fer collarets, per tot. És clar, tot això els hauria posat en desavantatge respecte els sapientíssims, que ja sabem que de versàtils i inventius ho són molt.
-Canibalisme: ** Els neandertals van morir per malalties transmeses pel consum de carn humana. Com que es veu que practicaven el canibalisme, una hipòtesi molt pintoresca ens ve a dir que el consum desenfrenat de carn humana [aquesta antropòlegs no tenen entranyes o què?] els va fer agafar malalties terribles.
-Genocidi: ** Els moderns van arribar i els van començar a matar com si fossin conills -i alguns fins i tot creuen que se'ls menjaven [se'm remou l'estómac, sort que només era un article broça que en Hawks va tirar per terra]. De genocidis n'hi ha hagut uns quants al llarg de la història, però de totes maneres crec que això del colonialisme és força més recent, i els grups de moderns acabats d'arribar del continent africà no crec pas que es poséssin d'acord per atacar els neandertals -molt més forts, i tant ben preparats com ells- sinó que possiblement hi va haver una mica de tot.

-Divisió de la feina per gèneres: **. Segons els exacavadors, les dones neandertals també morien de ferides de caça, és a dir, que no es quedaven a casa fent feines domèstiques, com és habitual en les societats modernes, sinó que acompanyaven els mascles a fer la guitza als mamuts i altres herbívors gegants. Aquesta estructura social potser els va suposar certs inconvenients, perquè si les mares morien, els petits quedaven orfes, però de totes maneres per què es van extingir de cop, si aquesta divisió en teoria ja existia des de feia almenys 200.000 anys? I per què ells, si en les societats modernes primitives es creu que la dona també caçava?
-Encara no s'han extingit: * L'he deixada pel final perquè m'ha semblat la més divertida i val a dir, poc creïble de totes. Doncs això: que hi ha gent que creu que els neandertals encara no s'han extingit sinó que se'ns amaguen, i només algun afortunat té l'oportunitat de veure'ls de tant en tant en un descuit per part seva... així quedarien explicades moltes llegendes d'homes salvatges trobats en certes muntanyes perdudes de l'Àsia central, el Yeti, els Almas i tot un seguit de personatges llegendaris de mides i formes molt variables. Encara que no m'ho cregui, haig de confessar que em faria molta il·lusió saber que no ens han abandonat mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada