dissabte, 10 d’abril del 2010

Neandertals: sàpiens o mules?


Els neandertals són segurament el grup o espècie d'homínids que més canvis de nom ha patit des del seu descobriment i reconeixement. Al principi de tot, o sigui, cap al mil-vuit-cents, un tal King va començar a catalogar i anomenar espècies. Quan els va tocar el torn als neander, King els va classificar com una espècie apart dels moderns, anomenant-los Homo neanderthalensis, amb una variant menys popular: neanderthalis. Aquesta classificació es va bellugar unes quantes dècades més tard: era el segle d'or del multirregionalisme, i els neandertals van passar a ser Homo sapiens neanderthalensis, que vol dir que eren una mica més sàpiens que abans, però no pas tant com els sàpiens sàpiens; perquè ens entenguem amb aquesta terminologia, els neandertals es diu que "saben", i els sapiens x 2 es diu que "saben que saben", o sigui, que són més rucs que la sola d'una sabata, si fóssin llestos de veritat "sabrien que no saben", però a aquest estadi evolutiu encara hi hem d'arribar, se sobreentén.

El sàpiens afegit davant del neanderthalensis, vol dir que no són considerats una espècie diferent dels moderns, sinó una subespècie, que vindria a ser com una raça diferent, però no prou diferent com per impedir el creuament i fertilitat de la descendència. Això era el que es pensava -i encara pensen tots els multirregionalistes, amb en Milford al capdavant- però durant els últims 30 anys, la cosa ha canviat: la majoria d'antropòlegs -o sigui, els del fora d'Àfrica- n'estan convençuts que les diferències, tant anatòmiques -veure K. Harvati- com genètiques -veure els nombrosos desxiframents d'ADNmt neandertal d'en Pääbo- són prou grans com per considerar-los una espècie a part, és a dir, que els híbrids, en cas d'haver existit, eren estèrils, com les mules <-- en aquest punt hi tornaré més endavant, és un tema controvertit que dóna molt de suc.

I ara ve el millor de tot: el comentari que va fer el nostre conegut C. Lalueza al diari Público, fa una setmaneta: diu que "una espècie no es pot definir a partir de la genètica" i que "els bonobos i ximpanzés, després de 2 milions d'anys de separació, poden tenir descendència fèrtil"; amb aquests comentaris, el que se sobreentén és que els límits entre espècies no són tant exactes com multirregionalistes i foradafricanistes solen pensar, sinó més aviat tot el contrari. Potser sí que podien tenir fills, i aquests eren fèrtils; i si realment això és així, en Milford ens diu que "s'haurien de classificar dins la mateixa espècie". I la senyora X? Què passarà? On serà assignada? Els neandertals tornaran a canviar de nom? Una cosa és segura: la genòmica avança a passos de gegant, i després del desxiframent del genoma res ja no tornarà a ser el que era.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada