diumenge, 4 d’abril del 2010

NF: Teshik Tash


Nom oficial: Teshik Tash 1
Edat biològica: 9-10 anys.
Edat actual: 70.000 anys.
Any i lloc de descobriment: Cova de Teshik Tash, Samarkand, Ukraïna, 1938.
Descobert per: A.P. Okladnikov


El nen de Teshik Tash va abandonar aquest món quan només comptava amb 9 anys. Trobat en una cova que duu el mateix nom, l'any 1938, Teshik s'ha convertit, juntament amb la nena de Gibraltar, en un dels referents infantils neandertals més famosos. Al costat seu s'hi van trobar restes d'animals i també d'eines pertanyents a la indústria mosteriana.
En aquest enllaç hi ha informació molt interessant, així com també fotografies del crani i reconstruccions que val la pena veure.
http://www.kunstkamera.ru/en/temporary_exhibitions/virtual/gerasimov/08/

Una de les característiques més destacades d'aquest nen és la seva localització, que per a molts representa "l'extrem est del territori neandertal". El territori neandertal es creu que engloba gran part d'Europa i l'oest d'Àsia; últimament, però, aquesta visió ha estat posada en dubte, gràcies a un individu trobat a Sibèria, l'ADN del qual, era, segons en Pääbo i companyia, 100% neandertal.

La morfologia d'en Teshik presenta per la majoria d'antropòlegs, les característiques típiques neandertalianes: arcs superciliars força marcats, nas gros i barbeta poc desenvolupada. A més a més, el seu ADNmt, que els científics de la Central es van encarregar d'extreure del fèmur esquerre, mostra una afinitat molt gran amb l'ADNmt dels neandertals europeus. Tot i així, hi ha un estudi del 2008, que va comparar la morfologia del crani de T. Tash amb les dels neandertals i d'humans moderns; els resultats no van d'acord amb els de la Central: si aquests autors no van errats, el crani d'en Teshik s'assembla més als dels moderns que als dels propis neandertals. I doncs? És un neandertal, o no? Problema molt fàcil de resoldre per en Milford Wolpoff: ell segurament diria que es tracta d'un híbrid. I la resta d'antropòlegs? Silenci sepulcral; només en Teshik coneix la veritat, però no ens la dirà pas, l'haurem de descobrir nosaltres. Ell de moment només ens pot oferir el seu somriure amb els seus ullals a mig fer.

Més informació:

Estudi de la Central sobre l'ADNmt de T.Tash i el del neandertal siberià: http://email.eva.mpg.de/~paabo/pdf1/Krause_Neanderthals_Nature_2007.pdf
Estudi que compara la morfologia del seu crani amb la dels cranis de neandertals i humans moderns: http://www.public.asu.edu/~tritzman/glantzetal2008a.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada