dimarts, 4 de maig del 2010

Entrevista a Carles Lalueza

Estic esperant més impacient que mai els comentaris, encara nuls, del suposat desxiframent del genoma neandertal en mans de l'equip d'en Pääbo a la Central, i la suposada troballa d'evidència d'entrecreuament. El més refumudament fotut de tot és que aquesta notícia només ha sortit en uns diaris espanyols, que en teoria han copiat i enganxat tot el text d'una mateixa font: europa press. El cas és que avui molts d'aquests diaris han retirat la notícia, i he pogut veure que en un d'ells hi posava que la notícia en qüestió es va publicar per error abans d'hora, i que la data prevista de publicació no és fins aquest dijous a les 20:00 hores!!! Llavors, dijous se sabrà tot? I com és que hi ha un silenci sepulcral a la premsa de la resta del món!? I als blogs d'antropòlegs!?!?! Com és possible que els diaris espanyols ho sàpiguen abans que ningú? Que potser té alguna preferència especial per Espanya, la Central? Tot això no em fa gens de bona espina, sóc desconfiada de mena amb aquesta mena de diaris que dónen al metro, i encara més si es tracta de notícies científiques. En fi, dijous es destaparà tot, si diuen la veritat, però a mi no em fa gens de gràcia. I si tot fos una broma de mal gust, una estafa, una manipulació d'algun periodista avorrit? NOOOOOOO siusplau NOOOO, no m'obligueu a decapitar ningú!!!!!

Deixem de banda per un moment elmésinteressantimpossible estudi del genoma neandertal i centrem-nos en les paraules del doctor Lalueza sobre, també, genomes i neandertals, però aquesta vegada tractats per separat. L'entrevista, publicada a l'abc amb el títol de "por 50.000 dolares ya puedes obtener tu genoma" consta de parts repetides i parts completament noves i desconegudes de la ment d'en Lalueza:

-Y que tenían lenguaje... ¿Elaborado?
C.L-Eso no se puede decir. El gen que hemos recuperado es un gen basal que es importante en la estructuración evolutiva del lenguaje. Pero no podemos saber si los genes que activa este gen eran idénticos en los neanderthales.

Gens que activen d'altres gens, aparentment desconeguts. Un bon trencaclosques. Quan podrem treure el "probablement" del davant de "podien parlar"?

-Si hubieran sido tan despiertos habrían dejado más elevados vestigios culturales.
C.L-Bueno, la cultura es algo que se arrastra. Si a nosotros nos pusieran en una isla nuestra cultura caería a la nada. Un neanderthal es otra forma de ser humano, y aunque puede que fuera en algunos aspectos esenciales a muy diferente a nosotros, yo creo que si hoy a uno de ellos se le insertara en una escuela de primaria acabaría siendo muy parecido a cualquiera.

Bravo, bravo i bravo. Sí senyor, així es parla, Carles! Jo estic totalment d'acord amb tu. A veure quan els baixen els fums, a aquesta colla d'homínids egocèntrics, creguts, i més lletjos que un pecat.

Ara toca parlar una mica de la seqüenciació d'un genoma, tema en el qual el nostre genetista hi té la mà trencada, com molt bé sabem:

-Volvamos al presente. ¿Estamos al borde de una revolución genómica?
C.L-Sí. Ha habido un salto cualitativo y cuantitativo y estamos efectivamente en el umbral de la era de la genómica personalizada. Cada persona con un poder adquisitivo medio será capaz de tener su información genómica, pues ahora es mucho más asequible que en 2007, cuando se publicó el primer genoma personalizado, que fue el de Craig Venter y que costó dos millones de dólares.
-Un pico. ¿Ahora cuánto vale?
C.L-El último que se ha publicado en 2009 es el de un individuo africano y ha costado 50.000 dólares.

Ui, encara és massa car. Espero que d'aquí unes dècades baixi fins a 50-100, perquè de moment jo no m'ho puc permetre. No me'l vull seqüenciar per res en especial, només m'agradaria saber si existeixen gens que predisposen a la neanderfollia.
Les entrevistes Laluezianes sempre diuen coses noves i interessants. I ara falta la més interessant de totes: l'entrevista després de la publicació dels resultats del genoma seqüenciat, i que de moment semblen indicar un "fora d'Àfrica amb interbreeding amb els neandertals just a la sortida".


Font: diari abc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada