dissabte, 19 de juny del 2010

Mans neandertals


Les mans dels neandertals formen part de la seva essència més real i palpable: gràcies a elles podem saber qui eren i com vivien. Les meravelloses mans neandertals, que van inventar aquelles llances tant potents, van escorxar diferents animals -i no tant animals- també van crear art, van fer vestits amb les pells d'animals, van enterrar els companys del clan, van collir herbes medicinals, van atacar els enemics, van acaronar l'estimada parella, o bé el nen petit que plorava, van servir per acompanyar el seu misteriós i de ben segur llenguatge musical, i és clar, van fer foc, sense el qual no haurien sobreviscut els hiverns glaçats, i moltíssimes coses més.
Es pot dir que gràcies a les mans, ara sabem que els neandertals eren completament humans. Per tant, seria molt interessant conèixer una mica més l'anatomia d'aquestes extremitats tant úniques amb què ens ha obsequiat la natura i sense les quals no hauríem arribat on som.
Per començar, hi ha una característica de les mans neandertals que ningú no s'atreveix a contradir: eren fortes, molt fortes. Tant fortes que fins i tot serien capaces -acompanyades d'uns bons bíceps- de llençar un homenet modern per sobre el cap del neandertal.
La mà neandertal té uns dits gruixuts i un palmell de la mà força ample:

La mà de l'esquerra és d'un modern antic, i la de la dreta, d'un caçador musterià. Com es pot veure, la mà neandertal té uns ossos perceptiblement més gruixuts que la del modern.
Però la mida... no ho és tot. Podien moure-les tant bé com les nostres? Tenien les mateixes habilitats manuals? Aquest estudi sembla decantar-se pel sí.
No sorprèn gens saber que podien fer els mateixos moviments que nosaltres, com per exemple tocar-se l'índex amb el polze. Ja sé que podria semblar una mica estúpid, però de fet alguns antropòlegs amb tendències forad'africanistes han suposat que un dels avantatges dels moderns sobre els neandertals podrien ser unes mans més hàbils, que els haurien permès fer aquelles pintades tant espectaculars de les coves d'Altamira i Lascaux. Els neandertals doncs, potser tenien els dits massa grossos per poder fabricar instruments de ''tecnologia avançada'' i s'haurien hagut de conformar amb aquelles llances més vistes que l'anar a peu -uns 250.000 anys de res-.
Doncs bé, aquest estudi, utilitzant reconstruccioons en 3D, recolza la idea que això dels dits massa gruixuts només és una petita patinada mental d'aquests antropòlegs.
Una peculiaritat que vaig llegir a Una Humanitat Extingida és que sembla ser que la gran majoria de neandertals eren dretans.
Encara que per la majoria de paràmetres les mans neandertals caiguin dins del rang de la variabilitat moderna, hi ha certes característiques úniques que els separen de nosaltres. És el cas de la morfologia de les falanges, i que vaig llegir en aquest article tant interessant sobre els Palomas (figura 8), que van viure a Múrcia fa tot just 40.000 anys, i que ben aviat els haig de dedicar un post.
Les mans neandertals, potser és la part de la seva anatomia que més coses ens pot dir d'ells, i que per desgràcia, encara en sabem tant poques coses! A qui no li agradaria sentir unes mans com aquestes ben aprop seu?!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada