dimecres, 30 de juny del 2010

Sistema operatiu RDOS i la teoria Neandertal.


Hi ha una teoria molt interessant que corre per internet des de principis de l'any 2001. La teoria, anomenada "the neanderthal theory of austim, asperger and ADHD" proposa el següent:

-Que els neandertals no fóssin completament exterminats quan els moderns van arribar a Europa i hi haguessin casos d'encreuaments.
-Que els neandertals, després d'un període tant llarg d'aïllament (uns 700.000 anys) haguessin desenvolupat al·lels únics.
-Molts d'aquests al·lels podrient estar implicats en característiques típiques de les poblacions europees com ara...
-El color dels cabells i de la pell i també: el comportament.
-Per comportament, entenem que els neandertals tenien certes variacions respecte els moderns.
-Aquestes variacions podrien estar lligades a gens que causen certs transtorns mentals com ara... l'autisme, l'Asperger, l'ADHD, l'esquizofrènia i molts d'altres.
-El percentatge de persones que presenten aquests transtorns mentals hauria de ser més gran a Europa que a Àsia, i inexistent a l'Àfrica. Per anar bé també, el percentatge de pèl-roigs hauria de ser més elevat en els autistes que en els no-autistes.

Pinta bé, eh? I això encara no és tot: el més interessant és que alguns autistes tenen característiques neandertalianes, o que podrien fer sospitar de certa neandertalitat, com ara un cap més gros i la barbeta menys pronunciada, entre d'altres.
L'autor potser peca de simplisme quan dins del comportament "modern" hi fa encabir les persones més socialitzables i expressives, i dins del grup "neandertal" als autistes i tota persona amb fòbia social.

Fins i tot hi ha un test molt famós, anomenat Aspie Quiz, que dec haver fet uns 20-30 vegades durant els últims 5 anys i que et diu aproximadament quin grau d'autisme tens. Perquè ho entengueu, la majoria de vegades que el feia, em sortia això: You're very likely an aspie.
"Aspie" és una paraula afectiva i cursi per referir-se a totes aquelles persones que tenen un transtorn relacionat amb el síndrome d'Asperger. Aquest síndrome té unes característiques molt semblants a l'autisme, amb la diferència que els símptomes no són tant marcats, normalment la persona no presenta retard mental i pot fer vida normal. Al test s'hi inclouen preguntes de tot tipus, des de les que et pregunten si odies parlar de cotilleos fins a si uns pantalons amb una certa textura et poden irritar molt. Val a dir que amb moltes de les preguntes m'hi vaig sentir molt identificada, encara que segurament devia exagerar-ho tot una mica, perquè és clar, segons l'autor, com més Aspie ets, més gens neandertals portes, i tots sabem que jo....................................

L'autor, de nom Leif Ekblad, és un suec que també pateix Asperger. Segons ell, li interessen els sistemes operatius i els neandertals. Mira, en això últim coincidim. En un principi aquesta teoria podria haver semblat una mica descabellada, però en les últimes versions, Leif hi va incloure gràfics que relacionaven una sèrie de trets físics amb els Aspies amb més freqüencia que en els no-Aspies.

La última actualització de la pàgina és fa ben poc, i sembla ser que l'autor ha rebut molt positivament les dades sobre el treball d'en Green i companyia aparegut el mes passat. La meva manera d'entendre les dades de l'estudi no és pas la mateixa que la d'en Leif, perquè, de fet, alguns dels gens implicats amb l'autisme i l'esquizofrènia sembla que formen part de la llista d'aquells 78-83 únics de la nostra espècie. Ell segurament ho ha interpretat d'una altra manera, i continua creient que els Aspies portem més ADN neandertal (un 5-15% :D) que els no-Aspies (també anomenats "neurotypicals"). El temps dirà qui té raó.

Feu l'Aspie Quiz, és molt entretingut i val la pena:

ASPIE QUIZ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada