dissabte, 10 de juliol del 2010

Mites de 1-4% (II): On és el meu bony occipital? Per què tinc tanta barbeta?

Més mites que corren per internet referits a l'1-4%:

-Un 1-4% és significatiu. Per tant, pot ser que els neandertals m'hagin deixat algun record (em palpo darrere el cap a veure si tinc el famós bony occipital, i no me'l trobo enlloc, què deu passar?!).
Passa que aquest 1-4% o bé té una funció desconeguda, o el que és més probable: no codifica per res.
A l'article oficial, A Draft Sequence of the Neandertal Genome, no hi he vist cap referència a les funcions d'aquests gens. Quan se'ls ha preguntat què poden significar i quines funcions tenen, totes les respostes dels genetistes que he investigat van pel mateix camí: "no ho sabem" "pot ser que siguin gens neutrals, sense cap funció". Només en una ocasió vaig veure un comentari que especulava que si havien arribat fins a nosaltres, és que devien tenir algun paper beneficiós, encara no descobert.
Per tant, de moment sembla que el més correcte és afirmar que a efectes pràctics som 100% africans. És només quan s'analitza detingudament el genoma dels euroasiàtics, quan es descobreixen aquestes seqüències compartides amb els neandertals. És frustrant reconèixer-ho, però tot allò de "som mig neandertals" és només pura filosofia, de moment.
-Van dir que cap dels africans analitzats no portaven ADN neandertal. Gens.
Això no és ben bé cert, perquè dins de l'Àfrica hi viuen molts grups humans. A més a més, els dos africans analitzats eren africans SUB-SAHARIANS. Ningú no ha analitzat els africans de l'est, ni els nord-africans. Aquests africans, encara que comparteixin continent amb els sub-saharians, podrien portar ADN neandertal, perquè de fet, almenys la majoria de nord-africans són molt més propers genèticament als europeus i asiàtics que no pas als Yoruba o San (els dos africans analitzats).

-Els aborígens australians porten més quantitat d'ADN neandertal.
No n'hi ha cap evidència. De fet, els papua-nova-guineans, que viuen relativament aprop seu, en porten la mateixa quantitat que els xinesos o francesos.
-Alguns caràcters exclusius dels europeus, com ara els cabells llisos o la pell clara podrien provenir dels neandertals.
(Tornar a llegir: Un 1-4% és significatiu. Per tant, pot ser que els neandertals m'hagin deixat algun record (em palpo darrere el cap a veure si tinc el famós bony occipital, i no me'l trobo, què deu passar?!).
La pell clara sembla ser que va aparèixer fa relativament poc (uns 6.000 anys), mentre que l'encreuament va tenir lloc en fa més de 50.000.

-El fet que els europeus portin la mateixa quantitat d'ADN neandertal prova que tots aquells fòssils europeus classificats com a híbrids són falsos, perquè no es van arribar a encreuar mai a Europa.
És un cop dur per multirregionalistes com en Trinkaus, cal reconèixer-ho. De totes maneres, caldrà investigar-ho més a fons, perquè els autors de l'estudi del genoma han proposat unes quantes explicacions:
-Que els europeus d'ara i els d'abans no siguin els mateixos. És a dir, que per qualsevol motiu, normalment una matança o assimilació, uns europeus que van arribar fa 6.000 anys es podrien haver carregat tots els europeus anteriors que podrien portar més quantitat d'ADN neandertal.
-Que aquests encreuaments no tinguessin impacte sobre el genoma: com que a l'Orient mitjà la població moderna hauria estat molt petita, un petit nombre de gens neandertals hauria deixat empremta si la població hagués crescut de cop, mentre que en una població molt més gran, uns quants encreuaments esporàdics no haurien deixat rastre.
-Que quan els primers moderns van arribar a Europa, ja no hi hagués neandertals. És el que proposen uns arqueòlegs de la UAB que van investigar la Cova Gran, i no van trobar cap indici d'interacció entre els dos grups. D'altra banda, Zilhäo creu que els últims neandertals van morir fa 37.000 anys, 5.000 anys abans del que es pensava. Si això és així, podria ser que el període de coexistència hagués estat molt curt o nul.

2 comentaris:

  1. Aquest post m'ha agradat molt. Primer perquè em sembla important resaltar que per a fer l'estudi s'han utilitzat molt pocs individus moderns. Fins ara no sabia que un dels africans era un San, la qual cosa m'ha fet gràcia, perquè segons els anàlisis mitocondrials els San ( pigmeus africans de pell terrosa/no negra) son un poble molt antic i que s'ha mantingut bastant aïllat culturalment i genèticament de la resta d'africans, pel que és l'últim al que jo aniria a buscar gens neandertals.

    Per altra banda està lo dels aborígens i els habitants de Nova Guinea, estàs dient que l'estudi només s'ha fet sobre habitants de Nova Guinea o també d'Aborígens Australians?
    Ho dic perquè Nova Guinea, tot i ser propera a Australia i estar a la mateixa placa continental, i que segurament van estar connectades en un passat recent per la baixada del nivell del mar que devia connectar les poblacions, té dues ètnies autòctones diferents. Un són els, per aspecte i genètica, més emparentats amb els australians, i altres són de colonització recent fa uns milers d'anys i emparentats amb altres asiàtics ( i per tant tindrien un % neandertal similar a aquests).
    A mi em va sorprendre molt que trobessin el mateix % de gens neandertals en australians, els quals van arribar fa més de 42.000 anys i per tant poc després de sortir de l'Àfrica. A més per fer-ho van haver de passar per moltes illes a les quals hi havia altres espècies humanes com els erectus més recents a Java ( tot i que no hi ha cap prova que entressin en contacte) i els Homo florensis d'una illa d'Indonèsia tambñe ( amb els quals dubto que s'hibridèssin) amb els quals hi ha una remota possibilitat de que hibridessin ( curiosament els australians tenen alguns trets primitius com l'arc supraciliar molt marcat i, tinc entès, una capacitat cranial mitjana relativament menor a la mitjana sapiens). I a més que no tinc clar que hi hagi gaires Aborigens genèticament purs, per que malauradament ( és una cosa que em sap molt greu, al tractar-se d'un llinatge tant antic i aïllat) van ser molt massacrats i marginats i la majoria dels que queden ara deuen ser en part mestissos. És un punt que esperaré que estudiïn més profundament.

    També em sembla una explicació que pot ser clau el fet que l'hibridació fos quantitativament més important al sortir de l'Àfrica quan la població sapiens era més reduïda i devien tenir més pes les hibridacions, després es devia donar una explosió demogràfica i les posteriors hibridacions a Europa serien diulïdes per la gran població sapiens ( sobretot tenint en compte la baixa demografia neandertal). Una altra possibilitat és que els descendents tinguessin desavantatges adaptatius i per tant tinguessin menys descendència o menys probabilitats de sobreviure. O bé tinguessin descendència fèrtil però que molts gens fossin perjudicials ( en combinació amb els sapiens) i s'anessin perdent deixant només els més neutres o favorables.
    Em sembla això molt, MOLT, més probable que el fet que els neandertals desapareixessin justament abans que arribessin els sapiens, fins i tot una masacre dirècta i sistemàtica per part dels sapiens ( en la qual no he volgut creure mai) em semblaria més probable que no la seva oportuna volatilització pels factors climàtics o d'esgotament genètic.
    No trobo sentit a que hi hagués hibridacions a l'Orient Mitjà i no a Europa, l'única explicació per a mi és que aquesta fos estadísticament poc significativa.
    Per altra banda falta prospectar millor Àsia en busca de neandertals o llinatges X que podrien haver contribuït també en la genètica. I determinar la importància del flux gènic entre continents tmapoc em sabria greu xD.

    El més fascinant és que des del meu punt de vista encara queda molt per descobrir.

    ResponElimina
  2. Molt interessant tot això que expliques. Tal com sabem aquestes dades són preliminars, i com has dit al final, el més fascinant de tot és que encara ens queda molt per descobrir. Hi ha unes quantes coses que m'agradaria matitzar:
    -Els aborígens australians no han estat estudiants, sinó un individu de papua-nova-guinea. Ara bé, excepte això, no et sé respondre, perquè no ho he sabut trobar enlloc, de quina ètnia era.
    Ara bé, en un qüestionari que es va fer a l'Antonio Rosas, que va participar en l'estudi, va respondre que els aborígens australians no tenien més % de neandertal que cap altre grup humà: http://www.elmundo.es/encuentros/invitados/2010/05/4179/
    Personalment em semblaria molt interessant estudiar poblacions que s'han mantingut aïllades, com ara els aborígens australians, tot i que com tu dius, desgraciadament és força difícil trobar-ne de purs, perquè els europeus se'ls van carregar gairebé tots. És una pena, perquè de fet, hi ha un individu anomenat Lake Mungo 3, l'ADNmt del qual sembla molt arcaic, i no prové de la mateixa línia que l'ADNmt de la resta d'humans que es creu que es va orginar a l'Àfrica fa menys de 200.000 anys. Ara per ara, no n'he sentit a parlar més, però és possible que aquest ADNmt provingués d'alguna hibridació.
    Els autors no només han estudiat 5 individus, sinó uns quants, i sembla que de moment, aquestes proporcions es mantenen, ho pots llegir aquí:
    http://genome.ucsc.edu/cgi-bin/hgTrackUi?db=hg18&c=chr10&position=chr10:69713986-69714099&g=ntOoaHaplo
    Tornant al tema de l'ADN neandertal en europeus, els autors de l'estudi es van decantar per una explicació que ens ve a dir que els europeus moderns no provenim d'aquells avantpassats que es van trobar els neandertals, sinó d'altres migracions molt més recents (i que per tant no van tenir l'ocasió d'interactuar amb ells, perquè ja s'havien extingit). Aquí ja no sé què pensar; els estudis genètics que he vist fins ara dels europeus es contradiuen mútuament i encara no hi ha cap teoria universalment acceptada.
    Falten molts grups per investigar, com ara els africans del nord i els indis americans. No entenc perquè van fer servir una mostra tant petita.
    Ara per ara, jo no pensaria en teories com ara que els gens de la descendència fóssin perjudicials o menys adaptatius, perquè no n'hi ha cap evidència. Si tenim en compte que l'anàlisi del seu genoma ens diu que els neandertals cauen dins del rang de la variabilitat humana, és difícil pensar que la seva descendència amb els moderns fos "diferent" de la descendència que hi pot haver entre un europeu i un San.
    Tot està per veure, ens toca esperar. Jo crec que abans que s'acabi el 2010 sabrem més coses.

    ResponElimina