dissabte, 9 d’octubre del 2010

El neandertal més complet de la península s'allotjarà a la UAB!



Quina gran notícia per tots els universitaris que estudiem en aquesta universitat! Tal com sabeu, fa poc va ser descobert a la cova foradada d'Oliva (la Safor, València) el neandertal més complet trobat fins ara a la península ibèrica. Els detalls dels examens preliminars ens són desconeguts, no se n'ha fet ni una mini-entrevista; es comença a especular que es podria tractar d'un home, i que va morir assassinat. Després de la seva mort, les hienes se'l van emportar a la seva cova on hi va romandre fins que 40.000 anys més tard un grup de caçadors amb un bony a sota la boca el van rescatar de... Sota Terra. Malauradament no hi havia cap equip de càmeres, ni l'Eudald, ni en Fermí, ni ningú, és per això que esperem que d'aquí poc es faci una nova edició del Sota Terra incloent-hi un capítol dedicat de ple al nostre Anònim, nom que li he posat jo, perquè de fet, ningú no l'ha batejat, encara.



Ens falta fer molta feina per saber qui s'amaga darrere d'aquest anonimat. Hi ha diverses maneres d'estudiar-ho. L'ADN, evidentment, és una bona opció, i l'equip d'en Pääbo ja ha fet un truc a l'equip de la cova foradada per posar-los al corrent que ells ja tenen el mini-trepant preparat per deixar l'esquelet del nostre Anònim com un colador.
Una altra seria estudiar-ne els ossos, que es troben en excel·lent estat, i ben junts. Per fer-ne un anàlisi ben complet i detallat, tindrem l'honor de rebre l'Anònim a la UAB, concretament en un laboratori d'ubicació desconeguda, però possiblement situat a la facultat de Ciències, perquè a la de Dret no en tenim, d'això.



Els encarregats de fer l'estudi, i que ja van participar a la campanya d'excavacions d'aquest any a la cova foradada, seran els antropòlegs Eulàlia Subirà i Jordi Ruiz. No n'escric els noms perquè sí, sinó perquè tinc la intenció d'enviar-los un correu ben presentat per tenir la mínima oportunitat d'accés a informació sobre l'Anònim. Qualsevol informació serà benvinguda. Ara bé, cal ser realistes i reconèixer que la neanderfollia és un sentiment ple de riscos i de topades contra parets sòlides que et fan caure de cul a terra i t'obliguen a aixecar-te una i una altra vegada. El que pot passar tant bon punt envii un e-mail a: eulalia.subira@uab.cat o bé jordi.ruiz@uab.cat pot ser:

1-Que les adreces siguin molt velles i se les hagin canviades per unes de noves.
2-Que per qualsevol raó desconeguda, el correu no els hi arribi.
3-Que els hi arribi, però que l'enviin directament a la paperera de reciclatge (o sense reciclatge...)
4-Que em contestin dient-me que és informació confidencial o que no n'haig de fotre res.
5-Que em diguin que a última hora s'han fet enrere.
6-Que algú robi l'Anònim.
7-Que em diguin que els fa falta la paperassa i que fins d'aquí un any o dos no començaran a estudiar-lo.
-Etc.



Bah, tant se val! El que compta és que l'Anònim vindrà a passar una temporadeta a la UAB abans d'anar-se'n cap al Museu de la Prehistòria de València, i amb una mica de sort s'animaran i enviaran una mostra d'ADN a en Pääbo, en Pääbo el seqüenciarà, la UAB es farà famosa, vindran molts antropòlegs i genetistes reconeguts de tot el món a fer-hi conferències sobre neandertals, etc.
Però encara que tots aquests somnis siguin meravellosos, només són això: somnis. El millor de tot, és que aquest cop la realitat és tant o més bona que els somnis: us imagineu poder tenir l'Anònim aprop, molt aprop, cada dia? Notar la seva presència? Possiblement llegir algun cartellet anunciant la seva arribada? Perquè si fos per mi, s'hauria de rebre com un emperador: amb catifa vermella i fent sonar trompetes i tambors. Però tots sabem que la gent acostuma a ser força rància amb els neandertals... segur que el portaran d'amagat, tancat dins d'una furgoneta i empresonat en aquell ciment de carbonat càlcic, quan sigui fosc...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada