dijous, 14 d’octubre del 2010

NF: Spy



Nom oficial: Spy I-VI
Edat biològica: diferents edats; Spy 1 i 2 són adults, i Spy 6 és un infant de menys d'un any.
Edat actual: 36.000-40.000 anys.
Any de descobriment: 1886 (Spy 1)
Lloc de descobriment: Gruta d'Spy, Onoz, província de Namur (regió valona de Bèlgica).
Descobridors: Marcel de Puydt (arqueòleg), Max Lohest (geòleg), Julien Frainpont (paleontòleg).

Els Spy són un grup de neandertals belgues -que podríem anomenar família- que formen part de l'ABC neandertal que qualsevol antropòleg o neandertalòfil ha de dominar a la perfecció per diversos motius: ADN, història, extinció, anatomia, tecnologia, etc.

Comencem pel principi: la gruta d'Spy té el privilegi d'haver conservat al seu interior un dels primers neandertals en ser descoberts, batejat com a "Home d'Spy", juntament amb Gibraltar i la vall del Düsseldorf. L'home d'Spy va treure el nas de sota terra per primera vegada l'any 1886, uns 40.000 després d'haver-hi estat enterrat, quan un grup d'interessats, encapçalat per l'arqueòleg belga Marcel de Puydt, van entrar en aquella cova que sembla treta d'un llibre de fantasia neandertal:



És la clàssica cova neandertal, molt semblant a les que feien servir Le Moustier i d'altres neandertals. Semlba que aquests forats a les roques els agradaven molt; és clar, aquí dins no es mullaven quan plovia i el foc els aguantava més quan feia vent. Tampoc no hi havia herba i el lloc tenia bona vista, que no només servia per contemplar el paisatge, sinó per preparar-se per possibles atacs de predadors o observar desplaçaments d'altres grups neandertals -i moderns-.

L'home d'Spy va confirmar la teoria de l'investigador alemany J.K. Fuhlrott, que va estudiar les restes de Neandertal 1, trobat l'any 1956 a la vall del Düsseldorf, i que per molts era un malalt, algun soldat que s'havia perdut pel camí o fins i tot, un os. Amb Spy quedava clar, que tal com deia ell, els neandertals eren un grup humà, però una mica diferenciat dels humans actuals.

Deixem de banda la història per un moment i passem a l'anatomia: una notícia molt recent ens informa que l'Home d'Spy serà exhibit la propera primavera, i reconstruït amb molta cura pels germans Kennis. A més a més, aquest Spy Man ens està donant detalls molt valuosos de la locomoció neandertal: com es movien, si podien fer els mateixos moviments que nosaltres, i en cas que no, en què es diferenciaven, etc.

Saltem a tecnologia: els neandertals d'Spy van fer servir fins a l'últim moment la indústria coneguda com Chatelperronià, de mode 2. Tot i així, en els nivells superiors s'hi ha trobat indústria pertanyent a l'aurinyacià (31.000 anys) i el gravetià (25.000 anys). Tot fa pensar que si els neandertals van abandonar mai la cova, aquesta va ser ocupada ben aviat pels nouvinguts africans.



La família Spy és més gran del que inicialment es pensava: ja anem pel sisè Spy, que sembla que és un nadó de menys d'un any de vida, i res no ens diu que no l'hagem d'ampliar encara més en els pròxims anys.

Els Spy són ben especials en què no només són dels primers, sinó que sembla que també van ser 'dels últims' neandertals en abandonar aquest món: els Spy més recents han estat datats en 36.000 anys, senyal que alguns grups van sobreviure aïllats al nord-oest d'Europa abans d'extingir-se completament, per causes encara desconegudes, però que els Spy ens poden ajudar a descobrir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada