dimecres, 1 de desembre del 2010

Dia d'e-mails!



Com diu la dita: Qui vol peix, que es mulli el cul. Avui he dit "PROU" ja en tinc prou: d'esperar-me i que no surti res. Ja en tinc més que prou de sentir rumors per aquí i per allà, de gent que afirma una cosa i de gent que desmenteix aquesta mateixa cosa a l'acte, i sobretot, del silenci. És per això que sense pensar-m'ho massa, he agafat dues direccions de correu electrònic i els he enviat un escrit a cada una sense estar-ne massa segura de què preguntava i de com ho preguntava. La única cosa que sé, és que ho he vomitat tot. TOT. Els experiments amb les rates, la punta de sílex, el projecte 1000 genomes, la insuficiència de mostreigs de poblacions africanes, les deixalles fecals de les hienes i és clar, els detalls i els propers itineraris.

Per saber de què estic parlant, faré un c&v dels dos e-mails que acabo d'enviar... molt probablement cap a la gola del llop o al fons del pou. Però el cas és que els hi he enviat. I si no els hagués enviat, al fons del pou ja hi serien per sempre; ara almenys, hi ha alguna petita -remota, remotíssima- possibililitat que aquests correus des del fons del pou o la gola del llop estant, agafin una corda i puguin sortir a fora, o bé també que la boca del llop s'obri sola i que el pou s'ompli d'aigua.



El primer l'he enviat al nostre estimat Svante Pääbo, el suec que moltes vegades confonen per un alemany: un aplaudiment!!! El motiu? La incertesa. Incertesa de si ja han acabat el projecte tal com va dir en Lalueza ja fa mesos. Incertesa de si han de començar a punxar a El Sidrón o no, i quan. Incertesa de si encara remenen ADN neandertal o bé ja l'han deixat aparcat a la nevera. Un detallet abans d'esclafir a riure o fotre'm un cop de roc al cap: no l'he passat pel traductor, i el meu nivell d'anglès és ... limitat. He mirat per sobre com s'escriu una carta formal, això sí. O sigui que potser estarà mal escrit, però de tant ben presentat, en Pääbo es veurà obligat a fer els ulls grossos amb les faltes (quina vergonya...):

"Dear Dr. Svante Pääbo,

I'm writing this e-mail to yours because I'm very interested in the Neandertal genome project and neandertals (I have a web where I write about them and other ancient hominids called NeanderFollia: http://pierrettepierrot.blogspot.com/).

I attended a conference made by Carles Lalueza about this project in my university (UAB) on last May 26th. I found it really exciting, because he mentioned a list of genes unique to modern humans (H. sapiens) and also the relationship between modern humans and neandertals.
A couple or three months later a rumour appeared on the newspapers: the neandertal genome project already finished, with the 60% of the genome decoded. Carles Lalueza, one of the scientists involved in the project, told to press that this was "sufficient", but nothing more. Now many people is asking whether the project is already finished or not -because theorically it was only a Draft- and when we'll hear more news about this exciting project and our extinct realitives (well, not so extinct).
Carles Lalueza also told to the press that I'd be interesting to compare the sequenced genome to 1.000 human genomes, another interesting project of which we'll hear more in the next months for sure. Also, he said it'd be very useful to sequence more neandertal genomes from El Sidrón site to know better their diversity as species, and also to do experiments with these unique-to-human genes, many of them still with an unknown function.

Because of the rumour, I'm asking to me if you and your colleages are still working on this project, or is it already finished? What are you next goals and questions you'd like to answer with the neandertal genome? Another project made by Jeffrey Long and colleages, appeared on April, and apparently they also found some evidence of admixture with archaics, and suprisingly, their results were really similar to those of the Draft. Do you have heard anything about it? Of course, not everyone agrees with these archaic admixtures, and find more likely other models such as ancient structure within Africa not detected due to an insufficient number of African samples like that: http://www.cell.com/current-biology/retrieve/pii/S0960982210005828

I will be really glad to know your opinion on these issues. I hope we'll hear more news soon about this unique and fascinating project!

Yours Faithfully,

Maria Lluïsa"

Pot ser que l'envii directament a la broça. Pot ser que es pensi que es un virus i me n'envii un altre, i fins i tot pot ser que respongui dient-me "leave me alone" que vol dir: no em toquis allò que no sona; però com deia el Cèsar: alea jacta est.



Continuem, perquè la cosa encara no s'ha acabat: al títol hi posa ben clarament "e-mails" amb s final, que vol dir que n'hi ha més d'un. El següent l'he enviat a la doctora Eulàlia Subirà (UAB), i el tema ja us deu sonar: es tracta de l'Anònim -valencià-:


"Benvolguda Dra. Subirà,

Sóc una estudiant de lletres aficionada als neandertals i a l'evolució humana. Tinc un blog on hi tracto aquests temes anomenat NeanderFollia: http://pierrettepierrot.blogspot.com/ i li escric aquest correu perquè a mitjans del mes de setembre un descobriment a la cova Foradada de La Safor (València) va sortir a les portades de bona part dels diaris estatals, on s'hi explicava que el seu equip havia trobat un neandertal gairebé sencer dins d'un bloc de ciment i amb una datació aproximada de 40.000 anys. Malauradament, els membres de l'equip no en van voler donar detalls, però segons vaig llegir en altres notícies més recents, es tractaria d'un individu de sexe masculí que va morir assassinat, perquè hi havien trobat una punta de sílex clavada en una vèrtebra. A més a més, al seu costat hi havia excrements que indicaven la presència de les hienes dins d'aquella cova. Una altra notícia deia que l'equip del Max Planck liderat per S. Pääbo i E. Green els van demanar de poder analitzar l'individu per tal d'esbrinar-ne l'orígen i altres característiques com ara l'alimentació, i finalment, que abans de translladar-lo fins al Museu de la Prehistòria de València, vostè i els seus companys d'estudi l'analitzarien en un laboratori de la UAB.

Degut a les característiques excepcionals d'aquest descobriment qualsevol informació adicional de les que he esmentat sobre l'estat i característiques d'aquest individu em serien d'un gran interès, és per això que si vostè em pot facilitar algun comentari o dada referent a l'individu i els seus pròxims itineraris, ja siguin la UAB o Leipzig, li estaria molt agraïda.

Salutacions cordials,

Maria Lluïsa."



En cas que contestin, ja us n'explicaria els detalls UAUUUUUUUU DETALLS, DETALLLS DETALLLSS de les notícies més bomba d'antropologia!!!! És millor no fer-se il·lusions abans d'hora, perquè tots els esforços podrien acabar a la paperera -de la safata d'entrada-. Au, ja està, ara ja em podeu tirar tots els tomàquets que volgueu, que ja em puc morir de vergonya a gust.









4 comentaris:

  1. Aplaudo tu envidiable entusiasmo (sin ironía). Pero probablemente que te vas a topar con embargos informativos en ambos casos. Ojalá no :)

    ResponElimina
  2. Tant com "embargos", jo més aviat diria buits.

    La Dra. Subirà ja m'ha contestat i m'ha dit que encara no ha començat ni sap quan començarà amb l'Anònim, i que de moment no se'n sap el sexe, ni tampoc la datació, però que es mou entre els 30 i els 50.000 anys... o sigui que res de res :'(

    En Pääbo dubto que l'hagi llegit, potser té molta feina, o potser rep molts correus al dia de gent que pregunta pels neandertals. Tinc por que no m'arribi a contestar mai, què trist :(

    Una altra cosa que podria fer es enviar un correu a en Carles Lalueza, potser amb una mica de sort em dirà alguna cosa.

    ResponElimina
  3. jejeje molt bon intent! Espero que en Pääbo et contesti, encara que potser se la pendrá més seriosament si la pròxima vegada demanes a algún amic que entengui d'anglés que et revisi el text:P

    De totes maneres espero que hi hagi més èxit amb ell i t'animo a que ho intentis també amb en Carles Lalueza ( cóm es que hi posa Lazuela a tants llocs? estic confós).

    Si no contesten prova-ho via correu postal, sempre es més personal i potser els sap greu de ignorarte si et prens la molèstia de fer-ho a la manera tradicional. A més segur que no reben tantes cartes d'aquesta manera:P

    ResponElimina
  4. Hola Adrià :)

    Si em Pääbo no em contesta, ja tinc uns quants candidats més a qui enviar e-mails:

    -Carles Lalueza (Lazuela segurament ho devia escriure malament algú i altra gent ho va veure així i ho va copiar. Pel que sé, és Lalueza).
    -Ed Green
    -Antonio Rosas
    -J.L. Arsuaga (última opció, perquè que jo sàpiga no ha participat al projecte).
    -J. Hawks (gairebé impossible, tenint en compte que has de tenir un C.I de 150 per trobar el seu correu al seu blog, el té mooooolt camuflat).

    El text en anglès té moltes faltes? Ostres, és que com que el traductor del google va taaaaaaaant malament!! Haig de confessar que quan vaig sortir de l'institut només sabia construïr frases com ara "the cat is white and black" "the girl is playing football" i tot el que he après de més ha estat gràcies als articles i blogs sobre neandertals que llegeixo.

    En Pääbo tampoc no és un parlant nadiu d'anglès, de manera que espero que en aquest tema sigui una mica comprensiu, encara que jo crec que si no em contesta serà perquè jo no sóc ningú, en el sentit que les cartes d'altres científics valen més la pena, i potser tampoc no té temps perquè ja n'ha rebut molts d'e-mails d'aquests, etc.

    El que faré quan li envii a en Green serà postejar-la en algun forum de parlants d'anglès perquè m'ajudin -els amics que tinc tampoc no van massa sobrats d'anglès.

    Passi el que passi, si rebro notícies -que espero rebre'n d'algun cantó o altre- ja us n'informaré :D

    ResponElimina