dijous, 10 de març del 2011

[Sapientíssims] El Fora d'Àfrica perd la banya.

Notícies d'última hora: segons els últims anàlisis genètics l'orígen dels humans anatòmicament moderns no seria pas a la banya, sinó al sud-oest del continent africà. Si això és cert, voldria dir que el Fora d'Àfrica hauria perdut temporalment la seva estimada banya, i hauria de desplaçar la genèsi sapientíssima uns quants quilòmetres més a l'oest.



Ah... els estudis genètics, sempre acaben revelant allò que un no s'espera! I què passa amb l'etiòpid Omo 1 , que té 195.000 anys? Doncs el mateix que amb el marroquí Jebel Irhoud, de 160.000: res. Es queden allà on són, i se suposa que fòssils sàpiens més antics no han estat trobats al desert del Kalahari perquè l'est d'Àfrica és un territori que va millor per preservar fòssils. Això és el que han insinuat els autors.

Aquest estudi ha consistit en comparar nivells de diversitat. És un procediment molt complicat que podriem il·lustrar amb un exemple ben senzill: si en una població de 100 individus tots tenen els ulls blaus, els cabells rossos i la pell blanca i en una altra de la mateixa mida hi ha gent amb els cabells, pell i ulls de tots colors i hem de dir qui ve de qui, serà més probable que la població menys diversa, en aquest cas els blanquets rossos i d'ulls blaus, provingui de la segona i no pas a l'inrevés. El mateix han fet els d'aquest estudi, però no pas amb el color dels ulls i de la pell, que són característiques irrellevants a nivell genètic, sinó amb altres marcadors molt més informatius que no es veuen a simple vista. Tal com està generalment acceptat, els africans són els més diversos. I en aquest estudi en concret, els africans del sud-oest i no pas els de l'est. Per tant, d'aquí es dedueix que els africans de l'est + tota la resta seriem descendents dels africans del sud-oest.

Més informació i imatges de la immensa diversitat africana del sud-oest:

http://forwhattheywereweare.blogspot.com/2011/03/african-diversity-and-possible-origins.html

http://www.pnas.org/content/early/2011/03/01/1017511108


http://dienekes.blogspot.com/2011/03/out-of-south-africa-out-of-anywhere.html


Una frase molt africanista que vaig llegir un dia i que podria il·lustrar millor els meus exemples: si ens carreguéssim tota la població mundial excepte un insignificant poblat africà del sud-oest, més del 80% de la diversitat humana quedaria intacta. En unes altres paraules: pràcticament no posaríem en perill la supervivència de l'espècie.



I els neandertals? Quins eren els més diversos i on van viure?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada