diumenge, 24 d’abril del 2011

Koori

Segons els antropòlegs, els aborígens australians serien un dels grups moderns més propers als neandertals i altres grups arcaics. I ben cert és que els seus arcs superciliars, nassos estranys, mandíbules potents com cangurs i dents enormes criden l'atenció de qualsevol turista escanyolit.

Aquesta visió dels aborígens australians -ells prefereixen ser anomenats Koori, que vol dir "el nostre poble" en algunes llengües aborígenes- és massa simplificada. En realitat n'hi ha per tots els gustos: prims, grassonets, robustos, alts, baixos, rossos, de cabells estirats o arrissats, morenos, negres, torrats, simpàtics, antipàtics...

Les poblacions Koori van patir una davallada molt dràstica quan hi van arribar els colons europeus, per allà l'any 1700; molts van morir de malalties, alguns de fam, i d'altres van ser simplement afusellats. Ara representen un 2,5% del total de la població d'Austràlia. La majoria d'ells estan molt barrejats amb les ladies i els gentlemen provinents d'Anglaterra, però tot i així encara conserven la seva peculiar manera de veure el món. És per això que he decidit recollir unes quantes fotos d'aquests herois semi-nòmades. A mi em semblen molt sexys :D





5 comentaris:

  1. La verdad es que australia es fascinante y los aborígenes tienen una cultura realmente interesante y valiosísima para la etnoarqueología. Uno de mis sueños de siempre es visitar Uluru (Ayer's Rock) y los otros lugares sagrados de los alrededores. Una cosa que siempre me ha llamado muchísimo la atención es que muchos pueblos australianos nativos tienen una cultura material imperecedera (p.e. en piedra) increíblemente sencilla en sus formas. Pero a la vez tienen un registro cultural "perecedero" (tanto en materiales que desaparecen con el tiempo, como en cuanto a registro inmaterial: mitología, canciones o relaciones clánicas) que es INCREIBLEMENTE rico y complejo, lleno de matices de todo tipo. Y además, totalmente ajeno e imprevisible desde nuestras estrechas preconcepciones de cultura occidental. Por eso no me fio más que lo justo cuando los prehistoriadores asociamos de manera simplista un aumento en la complejidad de digamos, la industria lítica, con una aumento de las propias capacidades humanas para crear una cultura rica en matices y llena de complejidades.

    ResponElimina
  2. Siii, i també la música! Has sentit a parlar mai del "didgeridoo"?

    Els aborígens de Tasmània es veu que no sabien ni fer foc quan hi van arribar els britànics!

    Hi ha qui diu que tenen una memòria molt millor que la d'altres grups humans, i un sisè sentit: quan hi va haver el tsunami de Sumatra, el 2004, es veu que els aborígens ja van notar alguna cosa estranya, perquè quan les onades gegantines van arribar a la costa australiana, allà ja no hi havia ningú.

    Tinc entès que no s'adapten massa bé a les ciutats per això, i són una comunitat molt pobra i marginada :/

    ResponElimina
  3. De debó que no sabien fer foc??? de tan en tant hi deu fer fred a Tasmania... és al sud d'Austràlia! Jo el que sé és que als tasmans, com als aborígens, van ser víctimes del racisme, discriminació, burles i marginació dels colons, els quals els van massacrar sense miraments. Si queda algun aborígen a Austràlia ( a diferència de a Tasmània) és perquè és un continent enorme, però el racisme deu haver estat fent mal durant segles i constantment per a que els aborígens que queden es trobin en la situació que es troben.

    Em fa molta ràbia la gent que pensa que són uns borratxos i uns brètols que no es volen insertar a la societat per que són uns ganduls incorretgibles i que el govern es gasta masses diners intentant ajudar-los, com si la situació en que es troben sigui culpa seva i només seva. Només els falta recriminar-los el no tenir la pell clara i els ulls blaus!

    No hi he estat mai i no en puc dir gran cosa, probablement són prejudicis procedents d'al·lucinacions, però m'imagino una bona dosi de racisme antiaborígen latent en la societat australiana!

    ResponElimina
  4. Tasmània es troba relativament aprop del tròpic de Capricorn; el clima deu ser força suau. Els tasmanians es veu que sabien fer foc quan van arribar a l'illa, fa uns 10.000 anys. Si hagués fet tant de fred potser haurien fet memòria... però el fred que van passar aquells 5.000 Tasmanians que hi havia en el moment de l'arribada dels colons no té ni punt de comparació amb el que van arribar a aguantar els Anteke durant 500.000 anys a Europa. Segurament devien ser peluts com un os, sinó, s'haurien mort congelats.

    Respecto i entenc la situació del poble aborígen d'Austràlia. És molt trist veure que els han pres tot. Ara bé, tu has vist quin tipus d'aborígens tasmanians viuen a les ciutats, habitualment? Són rossos, blanquets, d'ulls blaus i fan vida "normal". Ara bé, quan es tracta de demanar diners i beneficis, bé que treuen a la llum el seu rebesavi aborígen. Això no em sembla gens bé, i per mi aquesta gent no en té res, d'aborígen australià.

    L'extermini que es va practicar als aborígens australians és un dels punts negres de la humanitat, però això NO justifica que alguns dels seus descendents que viuen a les ciutats cometin crims o es facin les víctimes per obtenir beneficis només perquè els dimonis blancs van matar els seus avantpassats de fa 200 anys.

    Una altra cosa és que els aborígens, acostumats a viure en un entorn diguem-ne rural, es sentin estranys i desorientats a les ciutats i no entenguin ben bé com funcionen les coses. És completament normal: nosaltres també ens sentiriem així si anéssim a viure a les seves reserves.

    La població aborígen realment em fa pena, no sé quina sol·lució es pot trobar perquè visquin més a gust. Potser una part d'Austràlia els hauria de ser tornada i que els blancs es quedin a viure a les ciutats de la costa. La població és de poc més de 20 milions, i Austràlia és molt gran, es podria haver repartit millor la cosa.

    ResponElimina
  5. "No hi he estat mai i no en puc dir gran cosa, probablement són prejudicis procedents d'al·lucinacions, però m'imagino una bona dosi de racisme antiaborígen latent en la societat australiana! "

    Segurament és cert. Passa més o menys com aquí amb certs col·lectius immigrants. El problema és que sembla que els aborígens no hi ajuden gaire, a fer desaparèixer aquests estereotips (vaig llegir que la taxa de crims que cometen és molt més elevada que la de la resta d'australians). Un altre problema és que potser els aborígens de veritat viuen tranquil·lament a les seves reserves, mentre que a la gran majoria dels de les ciutats els interessa més fer-se l'aborígen davant dels malvats blancs quan es tracta d'obtenir beneficis.

    ResponElimina