diumenge, 1 de maig del 2011

Noves Datacions!

A tots ens agradaria saber com van anar les coses fa entre 30.000 i 40.000 anys, que és quan els neandertals van desaparèixer del registre fòssil. Saber els moviments demogràfics i culturals dels homínids que van habitar l'extrem occidental d'Euràsia de ben segur que ens hi ajudaria, i molt, però sense unes datacions acurades és impossible estar segur de res.



Un nou estudi ha tornat a redatar el registre fòssil que tenim durant aquest període tant complicat del qual només en sabem el seu desenllaç final.

Aquestes són les noves datacions obtingudes amb C14:

-Fa uns 38.000 anys per les restes dels últims neandertals.
-Les datacions més antigues dels primers HAM a Europa són de fa menys de 35.000 anys, però els HAM possiblement ja hi eren en fa 38.000.
-Les indústries anomenades de "transició" com ara el Chatelperronià i l'Uluzzià van finalitzar fa entre 38.000 i 41.000 anys, i possiblement extenent-se fins en fa només 34-35.000.
-Les datacions de les primeres indústries associades amb els HAM, com ara el Bohuncià i el ProtoAurinyacià han estat datades fa entre 35.000 i 39.000 anys.
-L'Aurinyacià més antic segurament no supera els 35.000 anys, mentre que el primer tipus d'art figuratiu associat als HAM en tindria com a màxim 32.500.



Bé, jo no sé exactament com interpretar les dates, i evidentment que aquestes dates no són definitives, però en qualsevol cas, crec que culpar un canvi climàtic brusc de l'extinció neandertal i deixar els HAM lliures de qualsevol responsabilitat en aquest assumpte em sembla arriscat. Com diu en Hawks: si jo fos un defensor del clima o qualsevol altre fenòmen natural per explicar l'extinció dels neander, començaria a suar.

Dit això, que cadascú n'extregui les conclusions que li semblin més encertades.


FONT:

Radiocarbon Dating the Middle to Upper Palaeolithic Transition: The Demise of the Last Neanderthals and the First Appearance of Anatomically Modern Humans in Europe (2011)

6 comentaris:

  1. Hola Maria Lluisa!

    Qué interesante noticia, la verdad es que hay que estudiar con atención las nuevas fechas para sacar conclusiones; me decepciona un poco la fecha para los últimos neandertales y la aparición de los HAM; limita la posibilidad de convivencia al tiempo que aumentan las posibilidades de que el chatelperroniense sea claramente obra del Neandertal.

    A priori esta es mi impresión, pero hay que ver estas fechas con detenimiento y esperar la réplica de personas más entendidas que avalen estas nuevas dataciones.

    Un saludo!!

    ResponElimina
  2. Hola David!

    "me decepciona un poco la fecha para los últimos neandertales y la aparición de los HAM; limita la posibilidad de convivencia al tiempo que aumentan las posibilidades de que el chatelperroniense sea claramente obra del Neandertal."

    Tot això és provisional, i el que no sé és si aqusets 38.000 anys valen per tot el domini neandertal o no. Hem de tenir en compte que els neandertals no es van extingir de cop a tot arreu, sinó que per exemple, al sud de la península van poder sobreviure uns quants milenis més. De totes maneres si fos així, la coexistència devia ser molt curta, potser de només 1.000 anys, i aquí sí que no entenc com es van poder extingir, només dic que per les datacions sembla probable que els HAM hi van tenir alguna cosa a veure.

    Hi ha llocs on el protoaurinyacià apareix molt aviat, com per exemple al nord de la península ibèrica (40-42.000 anys) però no sabem qui van ser els autors.

    No puc opinar més perquè tampoc no hi entenc gaire, i no he vist quins jaciments han tingut en compte els autors a l'hora d'extreure les conclusions.

    ResponElimina
  3. Cada cierto tiempo Olaff Jöris hace una de estas revisiones; tendré que dedicarle un tiempo a leer el artículo y ya os comentaré. Lo único, que no creo que sean fechas nuevas sino más bien una recopilación y análisis de lo que hay.

    ResponElimina
  4. Hola,
    Cito textualemente: ""Les indústries anomenades de "transició" com ara el Chatelperronià i l'Uluzzià van finalitzar fa entre 38.000 i 41.000 anys, i possiblement extenent-se fins en fa només 34-35.000"" No lo entiendo, si se data la desaparición en 38.000 años, ¿Cómo hay industria en 34-35000? Ya me he hecho un lío (x_x)

    ResponElimina
  5. Hola Éowyn,

    Yo tampoco no lo entiendo...! Supongo que es más o menos como lo de los HAM, donde dice que los primeros no superan los 35.000 años pero seguramente ya había hace 38.000.

    Debe ser que las últimas industrias de transición estan fechadas hace 38-41.000 años pero "por si las moscas" han bajado la edad hasta 34-35.000. El mayor consenso es que representan indústrias de "transición", es decir, que los neandertales inventaron debido a la llegada de los HAM, por lo que si estos llegaron hace 35.000 años el Chatelperroniense también sería posterior. O a lo mejor es que han tomado diferentes yacimientos, porque sabemos que los HAM no llegaron a todos los sitios al mismo tiempo. Sinceramente, no puedo contestarte mejor porque no tengo acceso al artículo :( a lo mejor Millán nos podrá aclarir algo.

    ResponElimina