dilluns, 12 de setembre del 2011

Més evidència genòmica per a la ruta del Sud?

Saber quan i per on van sortir els humans anatòmicament moderns (HAM) d'Àfrica és un tema prou discutit i estudiat per gran part dels antropòlegs i genetistes. De les moltes hipòtesis, n'hi ha dues de principals: la primera, proposa una sortida des del nord d'Egipte, i la segona, una sortida des d'Etiòpia fins a la Índia passant pel sud d'Aràbia.



Com que el registre fòssil és escàs i ambivalent, cal fer servir la genètica per investigar quin és el model correcte i traçar el recorregut de les petjades d'aquells sapientíssims. Un nou article ha utilitzat un paràmetre anomenat mida efectiva de la població (Ne) que ens podria donar algunes pistes.

Bàsicament, si tenim en compte que tots els HAM es van originar a l'Àfrica, esperaríem trobar Ne's més grans al continent africà, i més baixos allà on els HAM s'hi van establir fa relativament poc, com ara a Amèrica. Doncs bé, l'estudi ha trobat que, fora d'Àfrica, els Ne's més grans es troben al sud d'Àsia, una dada congruent amb el registre fòssil i tots dos models d'expansió. Després, per contestar si la correcta va ser la ruta del Sud o del Nord, els autors han trobat que, d'acord amb els Ne's, els HAM haurien abandonat el continent bressol per l'estret de Bab-el-Mandeb, que separa l'Aràbia d'Etiòpia, i no pas pel Sinaí; en unes altres paraules, la ruta correcta en aquest cas sembla que és la del Sud.

Un altre estudi també estava a favor de la ruta del Sud, per tant, de moment anem 2 a 0?



FONT:

Recombination gives a new insight in the effective population size and the history of the Old World human populations

2 comentaris:

  1. No ho entenc, què té a veure la Ne d'avuí en día amb això?:'(

    ResponElimina
  2. No ho sé, jo tampoc no ho entenc, només he llegit l'abstract i no sóc de ciències...

    ... però intueixo que els africans tenen la Ne més gran perquè no van patir el coll d'ampolla, com és el cas dels no-africans. Llavors potser els africans serien descendents d'una població de 10.000 individus, mentre que els no-africans d'una de 4.000. Arribo fins aquí ;)

    ResponElimina