dimecres, 2 de novembre del 2011

Uluzzià made in sapiens?

L'Uluzzià és una indústria que va ser elaborada a Itàlia fa entre 40.000 i 50.000 anys, i etiquetada com "de transició", juntament amb el Chatelperronià i d'altres, és a dir, que molts creuen que els neandertals van adoptar amb l'arribada dels humans moderns al vell continent, que els haurien aculturat.



Fins ara tot això només eren hipòtesis, perquè, malauradament, tenim molt poques restes associades a l'Uluzzià, a diferència del Chatelperronià, que sí que l'hem trobat associat a restes neandertals, i que per tant, l'explicació més probable és que fos una indústria creada pels neandertals, amb aculturació o en sense.

Doncs bé, sembla que d'acord amb l'anàlisi d'unes dents trobades a la Grotta del Cavallo, al sud d'Itàlia, i associades amb aquesta indústria, els neandertals hi tindrien poca cosa a veure, per no dir res.

Aquestes dents (molars deciduals) havien estat inicialment classificades com a pertanyents a neandertals, però els autors d'un nou estudi han utilitzat dos mètodes morfomètrics diferents que semblen indicar que es tractaria d'humans moderns, i no pas de neandertals. La datació obtinguda per aquestes dents també sorprèn: entre 43.000 i 45.000 anys abans del present! Si aquestes datacions són certes, això voldria dir que aquells HAM eren els més antics d'Europa trobats fins ara de la seva espècie!

Ja ho veieu, al vell continent els neandertals es fan joves (22.000 B.P) mentre que els HAM envelleixen (45.000 B.P.)


Font:

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature10617.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada