dissabte, 28 de gener del 2012

miR-1304 i els canvis en la dentició homínida

Els micro-ARNs són molècules molt petites i alhora molt importants: sembla mentida que aquestes cosetes tant minúscules puguin influïr tant contundentment en l'evolució de coses tant grosses com pot ser un neandertal o -més esquifit- un humà modern.



Aquest cop no parlarem de cervell, com la última vegada, sinó de dents: sabem que les dels neandertals eren una mica diferents de les nostres, sent més grosses i tenint una alta proporció de taurodontisme. Potser no eren diferències gaire aparents, però el cas és que un antropòleg mínimament especialitzat pot distingir perfectament una dentadura neandertal d'una dentadura moderna.

Un dels possibles responsables d'aquesta diferència en la dentició seria la forma ancestral del micro-ARN 1304. Aquesta petita molècula presenta canvis en les poblacions d'humans moderns que podrien explicar perfectament el retard en l'aparició de les peces molars i una capa d'esmalt més gruixuda -respecte els neandertals i els grans simis- i altres diferències.

La versió ancestral del micro-ARN 1304 es troba en els grans simis, els neandertals, algunes poblacions asiàtiques en menys d'un 5% i molt ocasionalment a l'Àfrica. La gran majoria d'humans moderns porta una versió modificada d'aquest micro-ARN.

I quina funció podria tenir aquest canvi en la dentició, direu. Els autors no proposen res; potser en el tipus d'alimentació?


Font:

http://mbe.oxfordjournals.org/content/early/2012/01/27/molbev.mss023.short?rss=1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada