dimarts, 13 de març del 2012

Parlem llengües neandertals?

Molts lingüistes han intentat esbrinar quan i on es va originar el llenguatge, però com que això va passar fa tants milers d'anys, no n'han tret l'aigua clara.

Uns dels lingüistes més famosos que ho ha intentat és Q. D. Atkinson. En el seu últim estudi, sembla que va trobar certa evidència que les llengües més antigues s'haurien parlat a l'oest d'Àfrica. Aquesta evidència va ser tombada per terra fa relativament poc en revisar el model estadístic que havia fet servir Atkinson per arribar a tals conclusions, utilitzant fonemes de llengües d'arreu del planeta.

En aquest senzill "comentari" que va fer l'equip de Michael Cysouw, i que podeu llegir gratuïtament aquí i aquí (figures suplementàries) el model d'Atkinson no s'aguanta per enlloc, i és que més que un sol orígen a l'Àfrica, aquests lingüistes n'haurien trobat dos de possibles: un al Càucas i un altre a l'est d'Àfrica, però finalment han decidit tocar de peus a terra: amb els models estadístics utilitzats per Atkinson no és possible traçar el recorregut que van seguir les llengües fins fa 150.000 anys. Exactament igual que amb el lèxic, que només permet fer reconstruccions d'idiomes que es van parlar fa 6-7.000 anys, com ara l'Indo-Europeu. Tot i així, hi ha científics molt agosarats i aventurers que ja han reconstruït el "proto-sàpiens".

Malgrat aquestes limitacions, tots sabem que els neandertals molt probablement parlaven, i estaria bé preguntar-se si aquells petits grups d'africans desorientats i plens de polls de fa 90.000 anys no van sentir certa admiració pels grups neandertals, possiblement molt més nombrosos i ben adaptats: si la tecnologia es pot imitar i substituïr, per què no el llenguatge?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada