divendres, 27 de juliol del 2012

Més evidència d'interbreeding a l'Àfrica?

L'Àfrica és un continent amb molts de contrastos i caracteritzat sobretot per una història humana inacabable. Malgrat que les condicions climàtiques no siguin gaire propícies per conservar fòssils, evidència indirecta indica que allà hi han (con)viscut diverses espècies d'homínids.


La notícia ja va sortir fa temps: analitzant genomes de diferents poblacions africanes, es va trobar un possible aport arcaic de l'1% que va "introgressar" fa uns 35.000 anys. Aquestes xifres tant exactes han estat discutides, desacreditades i venerades segons el cas, per molts interessats en la matèria.

I és que el principal problema que tenim és la falta de fòssils i l'existència d'estudis previs que han predit introgressió i després ha resultat que estaven equivocats. El present estudi també presenta un inconvenient molt gran perquè el pugui comentar correctament: és de pagament, i com és habitual amb la base de dades Science Direct, ni tant sols es pot accedir al material suplementari; una gran desgràcia en un estudi que es basa en models estadístics complexos que són impossibles d'entendre llegint només el resum. 


Els autors han analitzat més del 60% dels genomes de 5 individus de cadascuna de 3 poblacions africanes genèticament famoses: els pigmeus, els hadza i els sandawe. Han identificat 13.4 milions de variants, algunes de les quals són noves. S'ha trobat evidència d'introgressió en tots tres casos, però no s'especifica ni l'edat, ni el percentatge, ni la freqüència. Potser el més interessant és la identificació de molts de loci -relacionats amb la introgressió o no?- amb valor adaptatiu, els quals inclouen gens relacionats amb la immunitat, el metabolisme, gust i olfacte, cicatrització de ferides i reproducció. En els pigmeus, a més, s'han indentificat variants molt diferenciades al cromosoma 3 i implicades en l'alçada.

Això és tot el que puc dir de moment... quan m'arribi l'article sencer o el material suplementari, actualitzaré l'entrada.


Font: Evolutionary History and Adaptation from High-Coverage Whole-Genome Sequences of Diverse African Hunter-Gatherers

2 comentaris:

  1. A ver si me aclaro: han hallado un alelo que "sólo" existe en África (hay mogollón como esos debido al cuello de botella en la migración "afuera de África") y es un alelo que cause tamaño reducido y se encuentra "sólo" en poblaciones de tamaño reducido (lógico, no?). El estudio está convenientemente tras un muro de pago pero el gráfico que anda circulando por ahí sugiere que la "introgresión" desde una población especulada y misteriosa ocurrió cerca de la raíz de la Humanidad "anatómicamente moderna" misma.

    Tendría que leer el paper pero me parece caca de gato así por el olor. Como decía uno, que te publiquen en Science no quiere decir que tu estudio sea una mierda... pero tampoco lo contrario.

    ResponElimina
  2. Hasta que no tengamos ADN de esa supuesta y misteriosa población, todo quedará en especulaciones.

    Es raro que tres poblaciones tan diferentes como pigmeos, sandawe y hadza lleven esa introgresión, pero no los no-africanos?? Como bien dices, tuvo que ocurrir hace mucho tiempo... me parece que es insuficiente llegar a esa conclusión estudiando solo 3 poblaciones africanas, pero como ya he dicho es casi imposible de adivinar por el abstract.

    ResponElimina