dilluns, 30 de gener del 2012

Les pintures de la cova de Nerja podrien tenir més de 40.000 anys!

Notícia "bomba" al món antropològic, que ha comentat el super-blog "Pileta de la Prehistoria" sempre al servei dels cavernícoles.



Les coves de Nerja, a Màlaga (Andalusia), són famoses per la seva bellesa natural, comparable a les de Chauvet i Lascaux. Aquestes coves també compten amb moltes pintures i representacions artístiques dels homes -i dones- prehistòrics, que hi van deixar la seva empremta que esperem que duri eternament.

Aquestes pintures podrien convertir-se en les més antigues d'Europa si els més de 40.000 anys calculats per les pintures finalment es confirmen: en aquesta època els humans moderns tot just acabaven d'arribar al continent europeu, expandint-se des de l'orient mitjà. A la notícia també hi diu que la data coincidiria amb l'extinció dels últims neandertals, però això no és cert si tenim en compte els 22.000 anys de l'Esquilleu: fa 40.000 anys als neandertals encara els quedava corda per estona.

Encara no sabem quin aspecte feien els humans que van pintar aquelles pintures, perquè malauradament no s'han trobat restes òssies de tanta antiguitat a la cova, però des de Nerja a Gibraltar hi vivien neandertals en aquesta època.


Font:

http://cuevadelapileta.blogspot.com/2012/01/la-cueva-de-nerja-podria-albergar-las.html

Els neandertals de Vindija podrien no ser-ho tant

Ja és el segon estudi que indica aquesta possibilitat: els neandertals de Vindija de fa 38.000 anys, els quals han servit per reconstruïr el genoma neandertal -especialment les tres dones els ossos de les quals van aparèixer a les portades de les revistes científiques de tot el món- tenen una morfologia que segons els autors d'un nou estudi, presenta masses similituds amb la dels humans moderns com per ser casualitat. L'estudi és el següent (trobat al blog Dienekes):

"Vindija Neandertals as evidence for gene flow from early modern humans.
"

Els autors han analitzat els ossos d'aquests neandertals croates tardans, i han trobat que el crani i la mandíbula mostren trets "progressius" que els diferencien dels neandertals més clàssics. Hi podrien haver diferents explicacions, però els autors es decanten per la que pressuposa interbreeding amb els humans moderns que ja vivien -intermitentment, però hi vivien- a l'orient mitjà des de fa més de 100.000 anys, com ara Skhul i Qafzeh.



Trobo que és una explicació ben plausible. N'hi poden haver d'altres, és clar, però si els HAM ja campaven per allà fa 100.000 anys, i els neandertals d'àrees geogràfiques properes hi mostren més similituds que els d'àrees més allunyades no deu ser pel corrent d'aire. D'altra banda, hi ha un petit problema, i és que els neandertals de Vindija no mostren al seu ADN cap petja d'aquests encreuaments amb humans moderns, per tant, ens preguntem si genètica i morfologia arribaran mai a cap acord, i si l'evolució de les poblacions humanes del pleistocè és molt més complexa del que ens poguem imaginar.

diumenge, 29 de gener del 2012

Els neandertals probablement no tenien el grup sanguini A?

Gràcies als anàlisis d'ADN de neandertals que van viure fa 50.000 anys al jaciment d'El Sidrón, sabem que n'hi havia del grup O (van aparèixer notícies anunciant que els neandertals eren donadors universals), que d'altra banda és el més comú a la població mundial.



A més a més, comptem amb altres grups sanguinis, com són l'A, el B i l'AB, aquest últim resultat de la combinació de l'A i el B. L'ordre d'aparició d'aquests grups sanguinis sempre ha estat motiu de discussió entre els antropòlegs moleculars, perquè amb els grups sanguinis, dir qui va ser el primer és una mica com intentar resoldre la paradoxa de l'ou i la gallina.

Si bé fins fa poc es creia que el grup A va ser el que va aparèixer primer, i a partir del qual en van derivar el B i l'O, un nou estudi sembla que apunta en la direcció contrària: potser el grup A si que va existir primer, però aquest al·lel es va extingir fa molt de temps. El B i l'O van ser els dominants fins que fa 300.000 anys, l'al·lel del grup A va tornar a "reaparèixer" resultat de la recombinació entre els al·lels B i O. Com que els neandertals van separar-se del nostre llinatge evolutiu fa almenys 500.000 anys, és de suposar que aquesta "reaparició" del grup A no els va afectar; per tant, possiblement no hi havia neandertals del grup A, o en cas d'haver-n'hi, el seu al·lel tenia un orígen diferent del dels humans actuals.


Font:

http://mbe.oxfordjournals.org/content/early/2012/01/27/molbev.mss021.short?rss=1

Poster: La Ferràssia 2 vs Campió de Pulsos rus

Ja us el podeu penjar a l'habitació: es tracta del pòster més xulo que he vist mai: és una recreació d'allò que tothom no para de repetir: que un home amb bíceps de cavall (en realitat els cavalls no tenen gaires bíceps, però ho he dit perquè quan una cosa és molt grossa tothom diu "de cavall") no tindria res a fer en un pols amb una dona neandertal normal i corrent.



Les explicacions, al dibuix. Jo no sé si es veritat. La Ferràssia 2 sí que va existir, però les mesures (80 quilos per a 153 cm) semblen una mica exagerades. És un dibuix que en sí, m'ha fet gràcia: m'encanta la Ferràssia 2 tota pintada de negre, estrenyent el pols amb un rus que li treu dos caps i amb aquesta expressió tant sexy del seu rostre neandertal.

dissabte, 28 de gener del 2012

miR-1304 i els canvis en la dentició homínida

Els micro-ARNs són molècules molt petites i alhora molt importants: sembla mentida que aquestes cosetes tant minúscules puguin influïr tant contundentment en l'evolució de coses tant grosses com pot ser un neandertal o -més esquifit- un humà modern.



Aquest cop no parlarem de cervell, com la última vegada, sinó de dents: sabem que les dels neandertals eren una mica diferents de les nostres, sent més grosses i tenint una alta proporció de taurodontisme. Potser no eren diferències gaire aparents, però el cas és que un antropòleg mínimament especialitzat pot distingir perfectament una dentadura neandertal d'una dentadura moderna.

Un dels possibles responsables d'aquesta diferència en la dentició seria la forma ancestral del micro-ARN 1304. Aquesta petita molècula presenta canvis en les poblacions d'humans moderns que podrien explicar perfectament el retard en l'aparició de les peces molars i una capa d'esmalt més gruixuda -respecte els neandertals i els grans simis- i altres diferències.

La versió ancestral del micro-ARN 1304 es troba en els grans simis, els neandertals, algunes poblacions asiàtiques en menys d'un 5% i molt ocasionalment a l'Àfrica. La gran majoria d'humans moderns porta una versió modificada d'aquest micro-ARN.

I quina funció podria tenir aquest canvi en la dentició, direu. Els autors no proposen res; potser en el tipus d'alimentació?


Font:

http://mbe.oxfordjournals.org/content/early/2012/01/27/molbev.mss023.short?rss=1

dijous, 26 de gener del 2012

Tota la veritat de l'Rh negatiu i els neandertals

Ser rhesus negatiu té alguna cosa a veure amb els neandertals? És possible que l'alta prevalença que s'observa en algunes poblacions d'Euràsia occidental, com ara els bascos, tingui alguna relació amb aquells fornits caçadors-recol·lectors del pleistocè?



És una pregunta que fa anys i anys que ens fem. I ara que tenim el genoma neandertal desxifrat, seria ben fàcil de contestar, oi que sí? Malauradament, sembla que aquest no és el cas: algú ha aconseguit contactar amb els científics del Max Planck i fer-los la pregunta del milió: els neandertals, tenien alguna relació amb l'Rh negatiu? I la resposta dels científics és que... potser sí, o potser no. No ho podem saber, perquè el genoma neandertal només s'ha pogut reconstruir en un 60%, i ja és mala sort que el gen de l'Rh es trobi en el 40% que en falta...

Afortunadament hi ha altres neandertals, com els del Sidrón, que ens podrien respondre aquesta pregunta ben aviat. O fins i tot la mateixa Senyora X ens en podria donar pistes. Qui sap!


Vídeo on hi surt tot explicat:

http://www.youtube.com/watch?v=zvx6G2P4o1I

dimarts, 24 de gener del 2012

El neandertal tonto ¡qué timo!

Crec que aquest és el millor títol per encetar un post que tractarà de simbolisme. Neandertal, evidentment.

Que els neandertals fa 40.000 anys pintaven petxines ja ho sabíem. Que fa uns 40.000 anys feien servir pintures, penjolls, i possiblement plomes per quedar més sexys, també. I que més d'un qüestionava la suposada inventiva neandertal en aquest aspecte tant "nostre" atribuint-ho tot a contactes amb humans moderns -ja fos per aculturació forçada o fins i tot robartori- també.



Si és per les dates, em sembla que els defensors del neandertal "tonto" s'hauran de replantejar el seu plantejament, perquè avui ens n'hem assabentat d'una notícia d'aquelles que marquen un abans i un després: fa entre 200.000 i 250.000 anys com a mínim, uns neandertals holandesos (més aviat heidelbergensis holandesos) van deixar evidències de pigments amb més que possibles finalitats "simbòliques".

La presència d'òxid fèrric al jaciment Maastricht-Belvédère sembla que testifica l'ús d'ocre vermell per part d'aquells humans, tot i que els autors han recomanat "prudència".

Els anàlisis fets al laboratori han revelat que l'òxid fèrric prové de l'hematita, un mineral que no es troba al lloc del jaciment, i que per tant, va haver de ser transportat des d'un altre indret, a desenes de quilòmetres, i un cop al jaciment (potser millor dir campament?), el van processar com qui fa all i oli per obtenir-ne l'ocre vermell.

L'hematita és el mineral imprescindible per fabricar l'ocre vermell, que actualment utilitzen societats caçadores-recol·lectores amb diferents finalitats: des de les purament estètiques, a medicinals i fins i tot com a repel·lent pels mosquits. El cert és que no sabrem mai quines utilitats van donar aquells neandertals a l'ocre vermell, però ens les podem imaginar.



Fonts:

http://www.pnas.org/content/early/2012/01/17/1112261109.full.pdf
http://prehistorialdia.blogspot.com/2012/01/las-poblaciones-del-pleistoceno-medio.html#more

Càncer (neandertal)

Avui toca parlar de la cara més humana dels neandertals. El càncer és una malaltia prou important a la nostra societat, que cada any s'emporta un bon grapat de morts. El cert és que sabem que no és una malaltia recent, sinó que neandertals tant famosos com ara La Ferràssia i Neandertal 1 també van patir (i possiblement morir) de càncer.

Aquells neandertals estaven en desavantatge respecte nosaltres: no tenien quimioteràpia ni cap tipus de medicaments per fer front a un mal que els devia semblar un càstig dels "mals esperits". Com a molt podien recórrer a les herbes al·lucinògens de Jean M. Auel, en cas que ja no hi hagués esperança pel malalt.



Afortunadament pel post d'avui, tractarem un càncer benigne, és a dir, un d'aquells tumors que encara no ha fet metàstasi, i que per tant, en principi no és perillós. Es tracta d'un tumor intraossi situat a la mandíbula: aquesta és una troballa peculiar, no perquè aquest tipus de càncers fossin infreqüents en els neandertals, sinó perquè és la primera vegada que es documenta en fòssils del gènere Homo, diferents dels humans actuals.

A la mandíbula de la imatge s'hi pot observar una remodelació òssia que resulta en un engruiximent del cantó esquerre, que és un patró característic d'aquest tipus de tumors. El procés és molt similar al que observem en humans contemporanis. El que no puc afirmar és si fa mal o no. Fa la pinta que sí.


Font:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278239111005143

diumenge, 22 de gener del 2012

Conferència de Joao Zilhao sobre el simbolisme neandertal

El blog Prehistoria al Día ha penjat una conferència de gairebé 1 hora 30 minuts de l'arqueòleg portuguès Joao Zilhao, que tracta sobre els neandertals i la seva evolució en els últims 150 anys (feu clic aquí).



Mai no havia sentit parlar Joao Zilhao: és un home que sovint s'entrebanca, li costa trobar la paraula adequada i rumia molt abans de dir el que pensa; també és cert que té una gran habilitat pels accents i que malgrat s'enrotlli com una persiana, no es fa gens pesat escoltar-lo parlar.

Unes quantes revelacions que Joao ha fet i que personalment desconeixia:

-Les dents del jaciment italià Grotta del Cavallo no es pot dir que siguin modernes o neandertals, perquè la morfologia en què s'han basat no és útil per diferenciar moderns de neandertals.
-La mandíbula del jaciment de Kent probablement no té 42.000 anys com es va dir: aquesta data prové de la datació de fauna dels estrats on teòricament va ser trobada. El que passa és que l'excavació es va dur a terme amb pics i pales, és a dir, a "l'antiga" per la qual cosa és gairebé impossible afirmar que les datacions siguin correctes amb aquesta metodologia tant barroera d'excavació.
-Dels 11 humans moderns trobats del paleolític europeu, tots presenten certs trets neandertals segons en Zilhao.
-La Senyora X trobada a Sibèria no se sap quina edat té: els 40.000 anys probablement són erronis, i per Zilhao en podria tindre entre 20.000 i 30.000, només. També podria ser que fos de morfologia moderna i d'ADN arcaic.
-Han de passar un mínim d'1,4 milions d'anys en mamífers perquè dos llinatges es converteixin en espècies diferents. En el cas de primats i especialment d'humans, el temps és molt més llarg, perquè ens reproduim a edats més avançades (en humans seria d'entre 5 i 6 milions d'anys, és a dir, la Lucy, en Sediba i probablement l'Ardi serien de la mateixa espècie que nosaltres!!!!!)
-Els Aterians del Nord d'Àfrica tenien un simbolisme molt avançat, però segons Zilhao eren "gent arcaica".
-El neolític va suposar un augment impressionant del nombre d'éssers humans, mai vist fins llavors. Potser és per això que els humans som tant homogenis.



Tot plegat molt interessant. És evident que Zilhao ens porta cap al seu terreny més multirregionalista, que considera que tots els homínids som la mateixa espècie des de fa almenys 4 milions d'anys i que la morfologia no hi té res a veure (ha posat l'exemple dels gossos). S'hi pot estar d'acord o no, però una conferència d'1h30 minuts sobre neandertals és una cosa que no passa cada dia, per tant us animo a mirar-la.

divendres, 20 de gener del 2012

Global genetic variation at OAS1 provides evidence of archaic admixture in Melanesian populations

PUNYETA! Me'n volia anar a dormir! Tinc son! Que demà m'haig de llevar d'hora!! Per què no em deixen anar a dormir, els denisovans!? Per què, per què he hagut de dir "va, escriu amb un moment mbe oxfordjournals al Google a veure si hi ha res d'interessant i sinó, que és el més probable, vést-te'n a dormir" i PATAPAM! em trobo amb aquest article (nooooo és de pagament, per què, per què, ja podrien haver-lo posat en Open Access, com el del B006).



Gràcies al genoma en perfectes condicions de la Senyora X (Siberia, fa 40.000 anys) s'han pogut detectar nous indicis d'hibridació que es consoliden als melanesis de l'est d'Indonèsia i Melanèsia: res que no sapiguessim. El que passa és que hi ha dades molt interessants (copio el resum sencer):

"Recent analysis of DNA extracted from two Eurasian forms of archaic human show that more genetic variants are shared with humans currently living in Eurasia than with anatomically modern humans in sub-Saharan Africa. While these genome-wide average measures of genetic similarity are consistent with the hypothesis of archaic admixture in Eurasia, analyses of individual loci exhibiting the signal of archaic introgression are needed to test alternative hypotheses and investigate the admixture process. Here, we provide a detailed sequence analysis of the innate immune gene, OAS1, a locus with a divergent Melanesian haplotype that is very similar to the Denisova sequence from the Altai region of Siberia. We re-sequenced a 7 kb region encompassing the OAS1 gene in 88 individuals from 6 Old World populations (San, Biaka, Mandenka, French Basque, Han Chinese, and Papua New Guineans) and discovered previously unknown and ancient genetic variation. The 5' region of this gene has unusual patterns of diversity, including 1) higher levels of nucleotide diversity in Papuans than in sub-Saharan Africans, 2) very deep ancestry with an estimated time to the most recent common ancestor of >3 million years, and 3) a basal branching pattern with Papuan individuals on either side of the rooted network. A global geographic survey of >1500 individuals showed that the divergent Papuan haplotype is nearly restricted to populations from eastern Indonesia and Melanesia. Polymorphic sites within this haplotype are shared with the draft Denisova genome over a span of ∼90 kb and are associated with an extended block of linkage disequilibrium, supporting the hypothesis that this haplotype introgressed from an archaic source that likely lived in Eurasia. "


INTERESSANTÍSSIM. I el millor de tot: què passara demà? No sé si podré dormir... bona nit!

La font, que me n'oblido:

http://mbe.oxfordjournals.org/content/early/2012/01/13/molbev.msr301.short?rss=1


Afortunadament en Maju del For what they were... we are ha obtingut una còpia de l'estudi i ha penjat un parell d'imatges molt interessants al seu blog. Feu clic aquí per llegir l'entrada.

Pel que sembla, aquest gen també es troba a molt baixa frequència a la Índia i sud asiàtic, on sabem que també hi vivien erectus, però no a l'Àsia de l'est. Com que la data de 3 milions d'anys sobrepassa la migració erectusiana fora d'Àfrica, que va tenir lloc en fa 2, ja hi ha gent que proposa que en realitat el gen el van passar.... els Hòbbits, que algú ha suggerit que podrien ser Australopitecins. Sí senyor, l'evolució humana és increïble.

Carles Lalueza, entrevistat

El genetista català més famós al servei de la doble hèlix neandertal rep molta atenció gràcies als seus projectes de recuperació d'ADN antic: els neandertals i Lluís XVI són de moment els seus conillets d'índies que hauran de respondre totes les preguntes que en Carles vulgui.



El vídeo (feu clic aquí) és de poc més de 8 minuts i encara no l'he vist tot (l'havia carregat del tot, però per un error desconegut en fer clic al play se m'ha tornat a carregar des de 0).
De moment no sembla pas que en Carles ens hagi de donar cap novetat, per tant en definitiva podríem considerar que l'entrevista és, respecte les que s'han anat fent des del 7 de maig de 2010 "més del mateix". Que està repetida, vaja.

Si es fan tant documentals repetits deu ser perquè a la gent li interessa el tema. Sí, és aquesta la sensació que tinc: em pensava que era jo l'obsessionada, però cada cop més, em trobo gent aliena a l'antropologia que diu que li agraden els neandertals. Específicament els neandertals, i no pas els Anteke, ni els Erectus, ni els Heide.... sinó els neandertals. Per què? Si no n'han vist mai cap! Hi deuen haver contribuït les pel·lícules Aki-Ao, a la popularitat neandertal?

Tornant al documental: efectivament, veig que no es diu gran cosa de nou. Me n'oblidava: acompanyant en Carles hi surt una reconstrucció d'un neandertal enfurismat al qual sembla que li hagi passat la corrent. També es fan alguns comentaris dels habitants de la Sima, aquells avantpassats-espècie germana dels neander.



dilluns, 16 de gener del 2012

Peştera Cu Oase: No hi ha connexió entre Mosterià final i Aurinyacià

El jaciment romanès de Peştera Cu Oase és possiblement un dels més coneguts dins del context prehistòric europeu, perquè allà suposadament hi van viure els "primers [humans moderns] europeus", datats en 35.000 anys.



D'aquest jaciment provenen les restes d'uns quants humans moderns d'aquell període, el més famós dels quals és Oase 2 (imatge de sobre), la reconstrucció del qual és si més no, pintoresca.
Aquests romanesos no s'han lliurat de caure a les mans del dr. Trinkaus, que repeteix una i una altra vegada que són "híbrids".

Com que els Oase no poden parlar no sabrem mai qui era la seva veritable família, ni molt menys si tenien algun avantpassat neandertal, si no és que algun aventurat els hi perfora els ossos en busca de la doble hèlix. Tot i així, un nou estudi aporta més informació d'aquest jaciment i d'altres de Romania del paleolític superior, aquest cop analitzant detingudament els estrats corresponents a l'Aurinyacià, les indústries de Transició i al Mosterià final.

Les datacions no concorden: l'Aurinyacià sembla massa "jove" i les indústries Transitòries sembla que han patit una barreja estratigràfica. Malgrat tot, els autors pensen que l'Aurinyacià romanès és cronològicament similar al de la resta de jaciments europeus, i no mostra cap relació de parentiu amb el Mosterià final.

Font:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1040618212000274?v=s5

Híbrids, pedigrís, la llei de Haldane i altres parides

Fa pocs dies em vaig trobar un estudi molt divertit al correu. De tant divertit, gairebé ni me'l vaig mirar, perquè ja sabia de què anava: ja l'havia llegit fa molt de temps. Però com que aquest cop l'estudi s'havia normalitzat és a dir, venia amb una imatge que ho explicava tot i els postulats estaven ordenats en diferents paràgrafs, he decidit finalment dedicar-li 10 minuts del meu temps. Aquí hi tenim el pedigrí:




(Nota important: els quadrats representen mascles i les rodones, femelles). I ara, les presentacions: a l'imatge de més amunt hi tenim una família neandertal i una d'humans moderns, anomenats col·loquialment Homo sapiens. A la part de la dreta, a les figures de color blau, hi tenim l'avi Mog-ur que es casa amb l'àvia Iza i tenen en Broud, l'Ao i l'Uba. L'Uba, molt atrevida, estableix relació amb un homenet fosc i prim (família de color blanc) i malgrat totes les esperances posades, el matrimoni no produeix fruits.

Ara ens n'anem cap a la meitat esquerra: aquí hi tenim la nostra família neandertal amb una petita variació: aquest cop serà l'Ao qui intenti maridar-se amb els estranys, desposant una princesa africana de nom Aki. I aquest cop les llavors de l'Ao sí que donaran fruits: en total, 6 nenes i 1 nen sans i estalvis.

QUÈ REPRESENTA TOT AQUEST ROTLLO?

En realitat la meva intenció era explicar la llei de Haldane, segons la qual només els mascles neandertals i les femelles modernes podien tenir fills: la llei de Haldane és molt incòmoda, però ens va bé per explicar per què no hi ha ADNmt neandertal a les poblacions modernes: perquè tots els Lagars Velhos eren fruit d'encreuaments de mare moderna i pare neandertal: l'altra combinació no generava fills fèrtils, per motius desconeguts.

En paraules dels autors: Considering that Neanderthals were robust and humans were in comparison gracile, male Nean-derthals may have had le droit de seigneur in any matings.

Em sembla que ja no cal que expliqui res més...


Estudi (jutjeu-lo vosaltres mateixos): http://www.hypothesisjournal.com/?p=932

divendres, 13 de gener del 2012

Interessantíssim estudi del Nord d'Àfrica

No va de neandertals, però tot i així és interessant i alhora controvertit. Saber com es va poblar una regió com el nord d'Àfrica té repercusions a escala planetària. Ara que cada cop tenim més genomes sencers d'humans moderns i d'humans arcaics, podem conèixer millor la història de cada població i respondre, almenys, el "com" vam arribar fins on som ara.



De les poblacions del nord d'Àfrica se n'han dit moltes coses i s'han intentat relacionar amb els seus veïns del nord del mediterrani, del sud del Sàhara i de l'orient mitjà. Sabem que eren terres habitades des de molt antic, pels primers erectus que ja treien el nas Fora d'Àfrica: s'hi ha trobat indústria Olduvaiana datada en 1,8 milions d'anys, a més a més d'indústria Acheuliana, Mosteriana, Ateriana i altres tipus específics del nord d'Àfrica i relacionats amb els humans moderns, que sembla que ja vivien allà des de fa més de 160.000 anys.

Aquest estudi sembla suggerir que la majoria de nord-africans actuals, especialment els de l'oest, són descendents d'un grup humà que hi va arribar abans de l'Holocè (fa més de 12.000 anys) que va retornar a l'Àfrica, i presenten nivells menors de barreja amb Africans del sud del Sàhara i poblacions de l'orient mitjà. Així doncs, sembla que dels antics habitants com ara Jebel Irhoud i els misteriosos aterians, no en va quedar pràcticament res, si el que diu l'estudi és cert. També crida l'atenció que l'impacte de les poblacions europees sembla relativament recent i no massa exagerat (< 25%).



No sé què pensar-ne. Com s'ajusta aquest model al registre fòssil? I als altres estudis que s'han fet? Si les poblacions de fa més de 90.000 anys van ser exterminades, per què els nord-africans conserven llinatges tant antics del cromosoma Y? Perquè tots els blogs que comenten la notícia hi posen una foto d'en Zidane? Quin van ser l'impacte de les poblacions europees del paleolític superior? Realment ens hem de prendre seriosament les dates que dóna aquest estudi, o bé com diuen els anglesos "take it with a graint of salt"?



Font:

Genomic Ancestry of North Africans Supports Back-to-Africa Migrations

dimarts, 10 de gener del 2012

Exploren l'ADN d'un neandertal català

52 parells de bases de no res han servit per adjudicar la neandertalitat completa a la mandíbula de la Cova del Gegant, un dels tres únics fòssils pre-sàpiens que hi ha a Catalunya (els altres dos són la mandíbula de Banyoles i una dent).



La mandíbula té 53.200 anys, i com sabem, en aquesta època tots els catalans tenien visera i els mancava la barbeta. Aquests 52 parells de bases són de l'ADNmt, que cal distingir del nuclear. Els investigadors Joan Daura i Montserrat Sanz han tingut prou ADN com per trobar una seqüència que pel que sembla és molt específica dels neandertals analitzats fins ara, i que també es trobava a la mandíbula de la Cova del Gegant.

Aquest estudi va ser publicat l'abril de 2011 i ja l'havia comentat, el podeu llegir aquí. Desconec la raó d'aquest retard en l'aparició de la notícia per part dels mitjans d'incomunicació.



Font:

http://www.9diari.cat/catalunya/societat/9229-dos-investigadors-sequeencien-per-primer-cop-part-de-ladn-dun-neandertal-trobat-a-catalunya.html

Explorant genèticament l'Homo denisova

Fa dies vaig tenir notícia d'un altre paper sobre l'introgressió dels arcaics com ara els neandertals i denisovans i la seva relació amb els humans moderns.

Per llegir-lo, feu clic aquí (pdf, anglès).



Amb les seves 43 pàgines, aquest estudi o review es pot coronar com el treball més llarg escrit i publicat fins ara sobre el sexe arcaic i les seves conseqüències. En realitat no diu pràcticament res de nou, o això m'ha semblat, perquè evidentment no me l'he llegit pas tot sencer (m'interessen els arcaics, però primer és la salut) només les conclusions i el resum.

Els autors, entre els quals destaca un tal P.J. Waddell, proposen models alternatius als actuals per explicar l'1-4% i el 4-6% dels no-africans i melanesis, respectivament. Aquests models estan plens d'adverbis com ara "potser" "possiblement" "malgrat que" "curiosament" "però" que indiquen incertesa i desconcert.

No he sabut veure-li la substància; us el deixo a vosaltres a veure si hi trobeu res de més interessant, però això sí, us recomano llegir-lo en algun moment en què estigueu relaxats i terriblement avorrits.

dilluns, 9 de gener del 2012

Homo Sapiens La Conquista Perfecta 01 - Homo Erectus

Continuem amb la saga de "La Conquista Perfecta": aquest primer capítol està emplaçat a la Índia fa 74.000 anys. En aquest temps, els primers grups d'humans moderns ja havien abandonat l'Àfrica i van començar a expandir-se ràpidament en direcció a Austràlia, passant abans pel mític continent que és la Índia.

El podeu mirar fent clic aquí



Allà sembla que també hi vivien arcaics -fossin erectus o alguna cosa que s'hi assemblava- i tot indica que l'erupció del Toba, aquell volcà tant famós del qual tothom en parla, encara va posar les coses més negres -literalment- als nostres protagonistes.

Malgrat que aquest documental no es mogui de la Índia, el cert és que el que va passar allà fa 74.000 anys ens afecta a tots: als neandertals, als erectus, als asiàtics, africans, europeus, australians i americans, perquè l'erupció d'aquest volcà va posar les coses molt difícils als nostres avantpassats, pel que sembla. A més a més, la Índia ha demostrat ser repetidament un punt clau des d'on van sortir múltiples rutes que van colonitzar la resta del planeta.

Els protagonistes són una família de 4 africans i un grup d'erectus que la cosa més suau i agradable que se'n pot dir és que són repulsius: els del documental els pinten com uns ferotges carnissers assedegats de sang sense escrúpols ni pràcticament cap rastre d'humanitat -si no fos pel desdentat de Dmanisi, que els treu unes quantes castanyes del foc- que parlotegen un llenguatge repetitiu i tenen 1/3 menys de volum cerebral, amb les conseqüències que ja us podeu imaginar que això comporta.

No havent acabat amb els erectus repulsius, diré a més a més que al documental es diu que feia 2 milions d'anys que tenien la mateixa tecnologia -no eren capaços d'innovar ni a cops de pedra- i eren uns assassins perillosos i altament territorials: tant bon punt algun desconegut s'acostava al seu territori, el massacraven sense pietat colpejant-li el crani amb una pedrota gegant i després se'l menjaven cru. En definitiva: no és un bon documental per tots els fans dels erectes.



Aquí la supervivència dels africans vindrà donada no només per pel seu terç més de matèria gris, sinó també per la fona: és una arma que no veig des dels temps del Clan de l'Os Cavernari, la pel·lícula del llibre de la nostra estimada Auel: es tracta d'una peça de roba unida a uns tirants, on s'hi inserta una pedra. El tirador fa girar els tirants amb la pedra enganxada a la roba fins que la deixa anar dirigida contra un blanc: el resultat podrien ser ferides mortals si colpejaven el crani, i a més a més es podia llençar a distància. No cal ni que digui que els erectus d'això no en tenien.

Resumint: el documental aporta informació d'interès en l'evolució humana, i s'agreix que intenti ser realista en la recreació dels personatges i escenaris, però hi ha certes coses que sobraven: allò de l'actuació de la "selecció" natural "extrema" en l'evolució del cervell dels "sàpiens" que els va ajudar a guanyar "la dura batalla per colonitzar el planeta" s'ho podien haver estalviat.

diumenge, 8 de gener del 2012

Homo sapiens - La conquista perfecta - 02 - Neandertal

Ahir vaig estar mirant aquest documental de poc més de 40 minuts del qual no en tenia notícia.
El capítol que vaig veure tracta, com es pot endevinar, de l'extinció neandertal. Però com que porta un 02 he deduït que també hi deu haver un 01 i probablement un 03, 04, etc.

Per mirar-lo, feu clic aquí.



El documental està emplaçat a França a l'època del paleolític superior, i aquest cop sí que hi apareixen cavernícoles. Hi surt l'antropòleg John Shea i troços d'un altre documental de la BBC de l'any 2001 (han hagut de reduir el pressupost?) protagonitzat pel Frankenstein neandertal.

John Shea ens ensenya els Dos Tipus de llances: les dels neandertals, preparades per caçar amb les preses molt aprop, i les dels moderns, preparades per ser llançades a distància. Aquesta dicotomia, la d'uns neandertals forçuts i agressius, i la d'uns humans moderns prudents i més aviat escanyolits, es mantindrà durant tot el documental.

Aquest cop la princeseta és una afro-americana amb cos de model que es passeja davant de la càmera com si es tractés d'una passarel·la: aviso que no hi ha escena de sexe, però sí molta violència: cansats del cavemen sex, aquest cop els guionistes han optat per la cavemen war: neandertals que apareixen per sorpresa en un bosc espès i assassinen sense miraments els homenets foscos i prims tot emetent crits i grunys godzillans, i aquests últims que en veure que els "monstres" se'ls estan carregant a tots, decideixen unir forces per posar en pràctica les seves meravelloses llances que maten a distància.

Així, la victòria dels sàpiens és perquè tenen aquestes llances tant bones, que han adquirit mitjançant l'intercanvi de coneixements entre diferents grups, la necessitat de cooperar, l'efectivitat de la comunicació versus el mutisme neandertal, etcètera.



[que consti que el títol no m'agrada GENS] És recomanable de mirar perquè veure llances reconstruïdes per un antropòleg de prestigi com és John Shea resulta instructiu, però si no us agrada la violència ni els neandertals-godzilla, quedeu-vos amb l'accent mexicà d'aquells caçadors-recol·lectors aurinyacians (no es broma!) i les Venus paleolítiques.

No-africà, ja tens la samarreta?

L'empresa 23andme ha decidit fer un petit obsequi a tots aquells que vulguin fer públic el seu neandertal interior.



Pregunta: també regalarien samarretes que diguessin "2.6% àrab" o "2.6% negre"?
Ja ho sé, ja ho sé: els neandertals are different.


Trobat a:

http://dailyturd.wordpress.com/2012/01/07/2-6-neanderthal/

divendres, 6 de gener del 2012

El primer europeu: comentaris, queixes, dubtes...

L'estrena d'un documental sobre evolució humana és una cosa que certament no passa cada dia. El que s'ha emès avui, dia 6 de gener de 2012 a les 22:06 a TV2 portava el títol de "En busca del primer europeo" és certament singular.



En primer lloc, els dos protagonistes: l'Eudald i un noi d'aspecte informal, tafaner, despistat i bastant desconcertat -aquest ens representava a l'audiència sencera- que li anava fent preguntes del tipus "escolta Eudald, i un termiter què és?" "però Eudald, i per què es van esperar 500.000 anys a anar cap a Europa un cop a Dmanisi?" "però aquests antecessors ja parlaven Eudald?" "però si neandertals i sapiens van coexistir 10.000 anys, potser es van trobar no? I es van conèixer?" i semblants.

Els rumors no enganyaven: la fotografia és maca, i l'Eudald sempre en té alguna per fer-nos riure, ja sigui ensenyant-nos pèsols florits, menjant formigues del termiter tal com ho feien els mateixos afarensis fa més de 3,5 milions d'anys, i presentar-nos la indústria lítica d'aquesta manera (agafa dues eines) i diu: d'aquí fins aquí han hagut de passar 3,5 milions d'anys (agafa un ipod i una eina de l'època del magdalenià) i d'aquí a aquí, 15.000 anys. Sempre únic, amb l'Eudald no ens avorririem mai!

Carles Lalueza hi surt, efectivament, però 30 segons: explica el 2%, ensenya una pantalla amb muntanyetes de colors incomprensible pel nostre jove co-protagonista i l'audiència en general, i s'ha acabat la funció.

En general, però, força bé, sobretot a la part pre-sàpiens; després les coses s'han començat a complicar: l'inici de l'Homo sapiens ha començat, com no podia ser de cap altra manera, entremig d'un campament de bosquimans, enfeinats amb les seves tasques quotidianes, com ara la caça i recol·lecció, dels quals en deien coses com ara "són els representats més propers als primers Homo sapiens, és a dir, els seus avantpassats són els nostres" "viuen en aquesta regió des de fa més de 100.000 anys". Penso que si els bosquimans cobressin les visites de tots els guionistes de documentals d'evolució humana, no els caldria pas anar a caçar ni a collir res.

Després el nostre jove aprenent ha fet la següent pregunta "però, què és el que ens feia diferents dels neandertals"? I ha obtingut com a resposta... les pintures d'Altamira!! perquè "el simbolisme és una característica única que l'Homo sapiens" (callo perquè la diria massa grossa).



Finalment, el documental ha acabat ensenyant europeus passejant pel carrer i arribant a la següent conclusió "fa 3.5 milions d'anys es va iniciar un procés que ha culminat amb nosaltres". No senyors, no, no ha culminat en res!!! No som millors que els habilis, no som més perfectes, no som superiors a ells... però posats a parlar de punts culminants, cal confessar que si n'hi va haver algun, aquest va ser fa 30.000 anys; actualment estem en "caiguda lliure", o sinó què significa aquesta pèrdua del 10% en volum cerebral? Ah, que d'això ja no interessa parlar-ne!

Resumint: el trobo un documental ben parit, entretingut, fotografia maquíssima, Eudald original com sempre, però excessivament eurocèntric (s'oblida de la resta del món i es centra exclusivament en els europeus) i poc innovador en els temes de sempre.

El mapa de la dona i l'home del fred a La France

Amb la cortesia de Google Maps i el llibre de la Gemma Aguilera "Una humanitat extingida" he pogut elaborar aquest mapa:



Els 15 jaciments "indicats" (aquesta era la intenció, almenys) al mapa corresponen a jaciments amb presència fòssil neandertal. Fa poc vaig elaborar un altre mapa de jaciments neandertals dels Països Catalans, gràcies també al llibre de la Gemma i al Google Maps.

Les meves més sinceres disculpes als potencials lectors francesos que en observar el mapa i comprovar que el seu poble es troba desplaçat uns 20 quilòmetres sentiran una barreja de ràbia, impotència i ganes de trencar-me el coll: l'explicació és que, a part que sóc un desastre amb el paint, els neandertals tenien la mania d'acumular-se tots al mateix lloc, pel que sembla.

dijous, 5 de gener del 2012

El primer europeu sortirà demà a la tele!

L'Eudald Carbonell és molt més que un simple arqueòleg: també és historiador, polític, filòsof, hostaler i actor. Quin currículum!!



Anant de cara al gra, he llegit una notícia a l'IPHES que em diu que els reis sempre ens fan un regal als més fanàtics de tot allò relacionat amb homínids de l'edat de pedra: demà dia 6 de gener de 2012 a les 22.10, a TV2 (un canal que m'atreveixo a dir que la gran majoria de lectors del blog té a la seva disposició) s'estrenarà el documental "En busca del primer europeo" una co-producció de Televisión española, i mai millor dit, Turkana films.

El documental es centrarà en allò que tant ens interessa a tots, és a dir, els orígens de la humanitat i com van arribar els primers humans a Europa, i estarà a càrrec dels comediants més divertits del planeta, entre els quals s'hi compta l'Eudald. El documental, caracteritzat pel rigor científic -diuen a la pàgina de l'IPHES- explicarà la Pre-Història en clau d'humor i d'aventura.

(informació de més a més)
: el documental ja ha rebut el premi Prisma del Bronze, (6.000 euros que esperem que l'Eudald inverteixi en projectes arcaics) i ha estat distingit pel jurat del DOCSCIENT de Roma, gràcies al seu rigor científic, acompanyat de l'entreteniment i la magnífica fotografia.

NO US EL PERDEU!! De ben segur que hi sortiran els nostres protagonistes més entranyables amb les seves viseres (jo no sé com m'ho faré, perquè últimament a casa meva s'estan començant a preocupar per la meva dèria per les coses prehistòriques que intento dissimular tant bé com puc, només sé que l'haig de veure, l'haig de veure!!!!!!!!).


Font:

http://blocs.tinet.cat/lt/blog/el-bloc-de-les-activitats-de-liphes/category/90/socialitzaci/2012/01/04/tv2-estrena-el-documental-en-busca-del-primer-europeo-coprotagonitzat-per-eudald-carbonell

dimarts, 3 de gener del 2012

El desenvolupament dels cranis dels humans moderns difereix del de la resta d'homínids

Em fa la sensació que ja vaig comentar aquesta notícia fa molt de temps, però ara resulta que ha tornat a sortir un article amb data del 3 de gener de 2012 (és a dir, avui) que tracta de les diferències en el desenvolupament del crani en infants neandertals i moderns.



L'estudi ha utilitzat models en 3D per simular el creixement del crani des del naixement fins a l'edat adulta en una mostra de 10 neandertals, entre els quals s'hi troben els infants Lo Mostièr 2 i Mezmaiskaya, 62 humans moderns i 62 ximpanzés.

Els resultats suggereixen que els humans moderns comparteixen moltes característiques en el desenvolupament dels ossos del crani amb neandertals i ximpanzés fins al primer any d'edat: a partir d'aquesta data, en l'etapa anomenada "globuralització" els cranis dels humans moderns es tornen més rodons, una morfologia peculiar dels Homo sapiens. Aquesta fase és absent en els neandertals i els ximpanzés.

Les conclusions són que els humans moderns i els neandertals arriben a un volum cerebral similar a l'edat adulta però per vies diferents, i que les diferències són més marcades a partir del naixement, una etapa decisiva pel desenvolupament cognitiu.


(sí, em sembla que ja l'havia comentat, em repeteixo una mica).


Font:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047248411002314

Prediccions 2012

Perquè de tant en tant també m'agrada fer-me una mica la bruixa, encara que no em consideri supersticiosa. Aquí les teniu:



-Apareixeran més evidències genètiques d'hibridacions amb arcaics (2 com a mínim).
-El genoma de l'Ötzi serà publicat. Resultarà estar més emparentat amb les poblacions d'Europa del sud actuals.
-Sabrem moltes més coses de Kostenki XIV i d'algun modern del paleolític més.
-Apareixeran nous estudis sobre l'ADN de gent del neolític, anunciant més reemplaçaments massius.
-Apareixeran més dades genètiques "sorpresa" d'un neandertal desconegut.
-Pronostico que Auel anunciarà que no abandona les seves novel·les i que en farà més, encara que hagi de portar l'Ayla a l'espai.
-Apareixerà una nova reconstrucció neandertal molt famosa, a l'estil Wilma.
-Seran filmats 1-2 documentals més sobre homes prehistòrics, seguint la línia d'Homo sapiens.
-Les hipòtesis d'extinció neandertal es posicionaran en dos bàndols: les partidàries del clima i les partidàries de l'home modern com a responsables de l'extinció dels nostres protagonistes.
-Sabrem moltes més coses de la Senyora X (era rossa o morena? De quin grup sanguini era? Estava predisposada a patir malalties cardiovasculars?).
-Apareixeran més dades genètiques d'aborígens australians.
-Els defensors del "Fora d'Aràbia" es quedaran amb un pam de nas.
-"Le meneur de meute", el tercer volum de la saga de còmics "Neandertal" d'en Roudier sortirà a la venda (això no és una predicció, sinó més aviat una notícia, sembla que està confirmat).
-Apareixeran més arcaics a Atapuerca.
-Sabrem si l'1-4% d'ADN neandertal té alguna funció o bé si només és ADN broça.
-Tindrem més estudis de la mà del doctor David Reich, sobretot els relacionats amb els Denisovans.
-Esquilleu, Esquilleu, Esquilleu.
-Apareixeran noves evidències de canibalisme en els arcaics.
-No serà un bon any pel Museu del Neandertal de Capellades.
-L'Eudald Carbonell escriurà un nou llibre sobre la consciència d'espècie.