diumenge, 1 d’abril del 2012

L'edició neandertal de l'any al Sota Terra

Per fi! Per fi fan alguna cosa sobre neandertals a la tele, ja era hora! Feia almenys mig any que no hi sortien, no m'estranya que la gent cada cop faci servir més la tele perquè li produeixi l'efecte que no aconsegueix amb narcòtics.

Aquest cop hem visitat la cova de les Teixoneres, a Moià, un altre jaciment neandertal molt important que de ben segur ens proporcionarà moltes sorpreses en els propers anys.

Els actors i presentadors s'inventen coses, això tots ho sabíem, però a mi m'és igual: jo només necessito veure un parell de mandíbules d'ós i/o de hienes i/o de lleons de les cavernes i la tanca que dona accés a l'abric romaní perquè consideri que el programa ja val la pena. Hem de ser comprensius i realistes: trobar restes de neandertals o troballes fabuloses de la seva tecnologia en només 3 dies, quan els arqueòlegs fa gairebé un segle que hi excaven, és molt difícil per no dir impossible.

Però bé, deixant de banda la fauna i el sílex "de sempre" s'ha plantejat una qüestió que em sembla interessant: els neandertals de Moià feien 50 quilòmetres per ajuntar-se amb neandertals d'altres clans a l'Abric Romaní, lloc on s'hi devien celebrar unes orgies de pel·lícula, si l'Eudald no s'equivoca? No seria gens estrany, d'altra banda.

És clar que un recorregut com aquest requereix uns quants dies d'expedició, però es veu que aquells neandertals estaven en bona forma i es menjaven els quilòmetres com si es tractés de conills a l'ast. També s'ha trobat evidència que els neander caçaven animals petits, com ara ocellets, cosa que demostra que tenien sistemes sofisticats per dur a terme una caça tant complicada, perquè com sabeu, la majoria dels ocellets, a la mínima que veuen que un homínid pelut i gegant s'hi acosta, aixequen el vol.